U trendu

Nove EU investiciona strategija počinje od Zapadnog Balkana

BRISEL, 1. decembra ( Tanjug) – Evropska komisija objavila je danas novu evropsku investicionu strategiju „Global Gejtvej“ kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zlelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje obalsti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da „Global Gejtvej“ mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. gdoine.

Početak EU investicione strategije je i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan od 30 miljardi evra, poručeno je iz Evropske komsiije.

„Global Gejtvej bi trebalo da promeni teške prilike u našem neposrednom susedstvu i svoje rezultate pokazuje još za vreme mandata ove Komisije. Ljudi, roba i usluge će se brže i jeftinije kretati“, poručio je komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

Kada je Zapadni Balkna u pitanju, Varheji naglašava da se radi o paketu grantova i zajmova od skoro 30 milijardi evra što je gotovo trečhina ukupnog BDP regiona.

On navodi da je povezivanje ovakvog regiona i EU „životna infrastruktura“ koja će omogućiti dalji rast, ali i bezbednost i stabilnost koje „samo Evropa može da ponudi“.

„Plan obuhvata projekte u oblasti puteva i železnice sa ciljem povezivanja svih glavnih gradova u regionu kako međusobno tako i sa EU. Primer za to je Autoput Mira ili Jadransko Jonski koridor“, kaže Varheji.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, dodaje da su zemlje regiona već imale iskustva sa kineskim investicijama i da su im potrebne „drugačije i bolje ponude“.

„Mi smo prisutni i zna se da je naš rad transparentan, dobro rukovođen, da neće dovesti do neodrživih dugovanja, da se se projekti planiraju zajedno sa zemljama partnerima kako bi lokalne zajednice imale stvarnu dobrobit od infrastrukture, ali i da kroz ove projekte dovodimo i privatni sektor koji ne postoji u Kini. U pitanju je prava alternativa“, rekla je fon der Lajen.

U Briselu zaključuju da će se oni principi, prioriteti i standardi koji postoje u EU primenjivati i na investcione projekte širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar