U trendu

Novi britanski ministar finansija za jacu fiskalnu disciplin

LONDON – Novi britanski ministar finansija Nadim Zahavi izjavio je danas da vlada treba da obnovi i ojača ekonomiju zemlje koja je u teškom stanju i da će razmotriti sve opcije da se to postiigne.

„Razmotriću sve, ništa nije van stola“, rekao je on za Skaj njuz, prenosi Rojters.

Britanska ekonomija pokazuje znake usporavanja jer se inflacija kreće prema dvocifrenom iznosu i predviđa se da će sledeće godine zaostajati za drugih velikim industrijalizovanim privredama.

Zahavi je takođe naglasio potrebu za „fiskalnom disciplinom“, ističući da će vlada morati da vodi računa o povećanju plata u javnom sektoru jer bi to moglo da podstakne inflaciju.

„Važna stvar je da se inflacija stavi pod kontrolu, da budemo fiskalno odgovorni“, rekao je on.

Zahavi je takođe naveo da će razmotriti načine na koje zemlja može da ostane „konkurentna i dinamična“ u odnosu na evropske susede i ostatak sveta, te da će u tom smislu preispitati da li da se nastavi sa planiranim povećanjem korporativne stope poreza na dobit.

Britanski premijer Boris DŽonson imenovao je u utorak Zahavija za novog ministra finansija nekoliko sati nakon što je dotadašnji ministar Riši Sunak podneo ostavku u znak protesta zbog DŽonsonovih „standarda“ navodeći razilaženje s premijerom oko ekonomske politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.