U trendu

Novi ministar obećao više podsticaja poljoprivrednicima

Novi ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović je danas najavio da će se pregovarati sa medjunarodnim finansijskim institucijama kako bi se dobila dodatna podsticajna sredstva i subvencije za poljoprivredu.

On je za TV Pink kazao da će biti subvencionisana obnova objekata za stoku, izgradnja skladišta, zaštita i navodnjavanje poljoprivrednih proizvoda, da bi se povećala proizvodnja i izvoz.

„Moramo razbiti predrasude koje poljoprivrednici imaju od osiguranja kako bi već unapred imali sredstva koja su rezervisana za štete od vremenskih nepogoda“, istakao je Nedimović.

Ocenio je da su s pravom nezadovoljni poljoprivrednici zbog toga što se u trgovinskim lancima prodaju uvozni proizvodi koji su na domaćem tržištu višak.

„Važno je da imamo preradjivačke kapacitete jer imamo proizvoda za izvoz, ali isto tako treba da naši proizvodi budu dominantni na domaćem terenu“, rekao je Nedimović i dodao da će Vlada Srbije davati podsticajna sredstva za razvoj preradjivačkih tehnologija.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, pema njegovim rečima, mora da bude servis za sve poljoprivrednike i u planu je skraćivanje birokratskih procedura uvodjenjem elektronske uprave u to ministarstvo.

Istakao da je svest o ekologiji u Srbiji na „niskom nivou“ i najavio da će se u narednom periodu raditi na edukaciji u toj oblasti.

Komentarišući poskupljenje svinjskog mesa Nedimović je rekao da je „problem u svinjarstvu genetika na kojoj mora da se radi da bi se dobile bolje rase i time povećala proizvodnju i izvoz mesa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.