U trendu

Novi pad hrvatske industrijske proizvodnje u julu

ZAGREB – Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je u julu za 0,9 posto u odnosu na isti mesec 2017, što je već sedmi od poslednjih devet meseci kako beleži pad na godišnjem nivou, prenosi agencija Hina.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), julska industrijska proizvodnja je u odnosu na prethodni mesec pala za 4,9 procenta.

Od početka 2018. godine, hrvatska industrija je zabeležila rast samo u februaru i u junu.

U julu je na godišnjem nivou najviše pala proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 3,7 posto, a zatim proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju s padom od od 2,1 procenat. Pad je zabeležila i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 posto.

S druge strane, proizvodnja energije porasla je na godišnjem nivou za 3,5, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto.

Od januara do kraja jula, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je porasla za 0,2 posto u odnosu na isti period godinu ranije, što je, kako kažu analitičari Rajfajzen banke Austrija, skromna godišnja stopa rasta.

Prema njihovim očekivanjima, rast industrijske proizvodnje u 2018. biće niži u odnosu na prošlu godinu, kada je industrija porasla za 1,9 posto, što bi značilo da rast usporava drugu godinu zaredom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.