Novi patent „Metalca“ – ekspres lonac sa displejom

ČAČAK – Republički zavod za intelektualnu svojinu objavio je prijavu novog patenta fabrike posuđa „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca.

Naziv izuma je „Ekspres lonac sa staklenim displejom za kućnu upotrebu – RN 12778“, i reč je o posudi koja omogućuje da se daljinski posmatra i kontroliše kuvanje pasulja, krompira ili kupusa – bez dizanja poklopca.

Kako piše u opisu dostavljenom Zavodu, patent pripada oblasti tekućih životnih pribora, odnosno opštih postupaka za kuvanje hrane.

Uređaj se sastoji od posude i poklopca. Telo poklopca sadrži stakleni disk, otporno je na termo šok i trpi pritisak od 20 bara.

Stakleni disk konstruisan je sa unutrašnje strane poklopca i povećanjem pritiska ostvaruje se bolje zaptivanje između stakla i poklopca.

Postupak kuvanja odvija se pod radnim pritiskom od 1,5 bara i bez ispuštanja pare u atmosferu. Ekspres lonac ima tri stepena sigurnosti: otpusni ventil, sigurnosni ventil i otvor za gumu.

Na opisani način osigurani su bezbedno kuvanje hrane, uvid u tok kuvanja i upravljanje postupkom kuvanja pod pritiskom, dodatna ušteda energije, kraće vreme kuvanja bez ispuštanja pare i širenja neprijatnih mirisa, kao i očuvanje bitnih sastojaka hrane.

Fabrika „Metalac“ ima 55 godina iskustva u proizvodnji posuđa, jedna je od najboljih fabrika Evrope u svojoj oblasti i 70 odsto posuđa izvozi u 25 država, što je oko šest miliona komada posuda koje se isporuče kupcima iz EU i Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.