U trendu

Novi poslovi Srbije i Egipta

BEOGRAD – Srbija i Egipat imaju kapacitete da pored već započetih zajedničkih projekata, razvijaju i nove i to u sektoru inovativnog zdravstva i putne infrastrukture, ocenjeno je danas na sastanku predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i privredne delegacije Egipta.

U saopštenju PKS navodi se da će ti projekti, kao što su mobilne bolnice, najsavremenija saobraćajna signalizacija i putna zaštitna oprema, uskoro biti predstavljeni i poslovnoj zajednici Egipta.

Egipatskim privrednicima predstavnjen je projekat WorldWide Hospitals koji obuhvata te mobilne bolnice, a prva bolnica već je u izgradnji u Pančevu.

Za takve bolnice su, kako dodaju iz PKS već zainteresovane Holandija, pojedine zemlje Mediterana i Indonezija, a egipatski privrednici ocenjuju da inovacije toga tipa predstavljaju vrhunski tehnološki napredak i unapređenje kvaliteta zdravstva.

„Gotove mobilne bolnice sa kompletnom infrastrukturom predstavljaju inovaciju i budućnost u sektoru zdravstva i unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, a efikasno mogu da odgovore na savremene izazove sa kojima se svet suočava“, navodi se u saopštenju.

Srpske kompanije nude i kvalitetna i primenljiva rešenja u oblasti saobraćaja kao što su inovativna saobraćajna signalizacija, zaština oprema, kao i drugi projekti u oblasti opremanja puteva.

O sve intezivnijim ekonomskim odnosima Srbije i Egipta govori i saradnja domaćih kompanija Eliksir grupe i Sigme sa egipatskim partnerima.

„Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company, koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polka u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu“, navedi se u saopštenju.

Kompanija „Sigma“ iz Crvenke potpisala je dva memoranduma o razumevanju sa kompanijama „Tećnical Ćemical Laboratories“ i „Rampex“ iz Kaira sa kojima će u Egiptu osnovati zajedničko preduzeće za proizvodnju ekoloških dezinfekcionih sredstava.

„Sigma“ će iz Srbije izvoziti sopstvenu tehnologiju a zajedničkim ulaganjem sa dve egipatske kompanije, koje hemijskoj industriji zapošljavaju 14.000 ljudi, srpski proizvodi za dezinfekciju biće prisutni na tržištu celog afričkog kontinenta.

Ambasador Egipta Basle Salah naglasio je nedavno za Tanjug da u narednih šest meseci očekuje da se u odnosima dveju zemalja dostigne najviši ekonomski nivo.

„Čekamo formiranje nove vlade i uveren sam da će obostrane koristi i prosperitet za oba naroda biti dostignuti u roku od šest meseci kao i najviši ekonomski nivo u dosadašnjim odnosima”, rekao je Salah.

Podsetio je da se rezultati posete predsednika El Sisija već vide na polju obrazovanja i kulture, a da se realizacija sporazuma o slobodnoj trgovini očekuje uskoro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar