U trendu

Novi poslovni kompleks na Međunarodnom terminalu

BEOGRAD – Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ započelo je radove na izgradnji poslovne zgrade površine 5.000 kvadratnih metara u novom kompleksu Terminal 2 u Bloku 42, gde će biti smeštena Carinarnica Luke Beograd, saopštilo je to preduzeće.

Na taj način težak kamionski saobraćaj biće izmešten iz centra grada, a Međunarodni terminal će dobiti savremenu „pametnu zgradu“.

Ovo JKP navodi da je od neuslovnog kontejnerskog naselja, Terminal „Parking servisa“ postao najsavremeniji međunarodni logistički centar na Balkanu, koji na površini od 12 hektara poseduje Terminal 1, kroz koji godišnje prođe više od 150.000 kamiona sa 300.000 obrađenih carinskih deklaracija i novoizgrađenog Terminala 2.

Na Terminalu 2 biće izgrađene saobraćajnice, parking za 263 vozila i tri poslovna objekta, u koje će se useliti službe za prenos i održavanje vozila „Parking servisa“, kao i ispostava Uprave Carina sa šalter salom za rad sa strankama.

„U Logističkom centru ‘Parking servisa’ godišnje se ocarini roba u vrednosti od tri milijarde evra. Kroz Međunarodni terminal nekada dnevno prođe i po 500 kamiona, od kojih su mnogi carinili robu i u centru grada. Izgradnjom nove carinarnice i povećanjem kapaciteta parkinga za kamione, oni će se preseliti na Terminal 2, koji je u neposrednoj blizini auto-puta“, rekao je direktor Andrija Čupković.

On je naglasio da je važan motiv za izgradnju novog kompleksa bio zaštita životne sredina.

„Tako je na putničkom parkingu instaliran punjač za elektro-vozila, a na parkingu za teretna vozila postavljeni su punjači za potrebe hladnjača. Električna energija u novoizgrađenim objektima dobijaće se preko solarnih panela, koji će biti postavljeni sledeće godine“, dodao je Čupković.

„Parking servis“ najavljuje da će radi zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja, na Terminalu 1 biti izgradnja nova kotlarnica na gas, koja će zameniti postojeću kotlarnicu na mazut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.