U trendu

Bruka: novi predlog usklađivanja penzija RUŠI penzijski sistem

Savezi penzionera Srbije i Vojvodine uputili pismo predsednici Narodne skupštine u kome je mole da povuče predloženo uvećanja penzija

Savezi penzionera Srbije i Vojvodine uputili su predsednici Narodne skupštine Srbije pismo u kome je upozoravaju na posledice uvođenja novog načina usklađivanja penzija gde bi država trebalo da određuje kada će se i za koliko povećavati primanja ove višemilionske populacije.

Ministar rada, Zoran Đorđević, najavio je nedavno da se penzije više neće usklađivati dva puta godišnje – 1. aprila i 1. oktobra, s rastom cena na malo i delom rasta BDP-a, već u skladu s mogućnostima države tako što će vlada pratiti ekonomski i privredni rast i mogućnosti u zemlji i prema tome će povećavati penzije.

– Predlog da se u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju unese član 80b, koji ovo propisuje, nedopustiv je, nezakonit i suprotan Ustavu, kao i Međunarodnom sporazumu koji je Srbija prihvatila i obavezala se da će ga poštovati – kaže Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine i potpredsednik Saveza penzionera Srbije.

Ukoliko, dodaje on, ovakav predlog vlade dobije zeleno svetlo poslanika, ugroziće se postojeća finansijska stabilnost penzijskog fonda.

– Finansijska održivost sistema penzijskog i invalidskog osiguranja najbolje može da se održi ukoliko penzije nastave da se usklađuju s rastom inflacije i delom rasta bruto društvenog proizvoda, odnosno članom 80a Zakona o PIO – kaže Nenadić.

Takav, dalji način usklađivanja penzija ni na koji način ne može da ugrozi, niti da utiče na postojeći sistem penzijskog i invalidskog osiguranja.

Nov predlog gde država, međutim, odlučuje koliko će i kada će dati povišicu (iznad rasta inflacije kako se najavljuje), stvara trajne obaveze budžeta za pojedine kategorije penzionera, a to će sigurno dovesti do velikih finansijskih poteškoća, stoji u pismu.

– Za kategoriju penzionera kojima penzije ne bi bile tako usklađene, jer su im primanja previsoka, moraće jednog dana da se izvrši isplata do nivoa izvršenog usklađivanja, što će biti još skuplje za državu – kaže Nenadić.

Prenebregava se činjenica da je penzija imovina, odnosno svojina svakog penzionera, i da ne može da je umanjuje ili povećava ko kako hoće i kada hoće. U Ustavu Srbije doslovce piše da se umanjena imovina mora vratiti po tržišnoj vrednosti.

Penzionerima je sasvim svejedno da li će im se penzija umanjivati zakonski (kao što je slučaj sa Zakonom o privremenom umanjenju, ili kao što je zakon koji daje mogućnost umanjenja vrednosti penzija kroz inflaciju što se planira) – kaže potpisnik ovog pisma.

– Nikome nije jasno zašto se narušava dostignut nivo finansijske stabilnosti PIO fonda. Učešće penzija u BDP-u je na željenom nivou od 11 odsto, kako je tražio i MMF. Zašto se u PIO uvodi nešto što je mnogo gore od prethodnog Zakona o privremenom umanjenju penzija – pita Nenadić.

Savezi penzionera Srbije i Vojvode zbog svega navedenog, nadaju se, kako kažu, da će predsednica Narodne skupštine, u dogovoru s vladom, povući predloženi član 80b Zakona o PIO, koji propisuje da se penzije usklađuju kad bude i koliko bude para i da se obračun vrati na staro – dva puta godišnje, jer je to jedino u interesu države Srbije, stoji u zaključku ovog pisma.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)