U trendu

Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza

BEOGRAD – Na današnjem sastanku predstavnika Vlade Srbije i frilensera, trebalo bi da se razmatra nova ponuda frilenserima koja bi, prema informacijama iz Vlade, oko 80 odsto njih oslobodila plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih pet godina.

Novi predlog predviđa i da država preostalim frilenserima otpiše sve kamate i omogući reprogram u trajanju od 10 godina.

Frilenseri kažu da ovaj predlog istina predstavlja poboljšanje u odnosu na raniji, ali tvrde da se ne radi o suštinski drugačijim i boljim rešenjima.
Poreski savetnik Milan Trbojević za Tanjug navodi da ćemo tek danas videti o kakvom je stvarno predlogu reč, ali da se na osnovu onoga što se do sada zna, može reći da se zaista radi o novom predlogu.

„Koliko sam ja razumeo, prema njemu bi se za period unazad, odnosno pre oktobra kada je objavljeno da su frilenseri obavezni da plate poreze i doprinose, uveo neoporezivi iznos i gde za mnoge praktično ne bi bilo nikakvog plaćanja“, rekao je Trbojević.

Kazao je da bi na taj način oni koji su zarađivali malo, recimo 100, 200 evra mesečno, bili oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera, a njih je Poreska uprava u oktobru prošle godine pozvala da, ako nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi, sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.