U trendu

Novi rudnik kod Bora možda za četiri godine

Novi rudnik bakra u blizini Bora mogao bi da bude otvoren 2021. godine ako istražni radovi i studija na projektu „Čukaru Peki“ pokažu pozitivne rezultate, a prerada bakra bi trajala od 12 do 15 godina, rečeno je danas novinarima u kompaniji Rakita eksplorejšn.

„Radi se Studija izvodljivosti gornje zone ležišta kako bi se utvrdile tehničke, ekonomske, socijalne i ekološke okolnosti i procenila isplativost eksploatacije i prerade bakra i zlata ovog ležišta“, rekao je generalni direktor Rakite Timothy Livsi.

On je istakao da se izgradnja rudarskih objekata i prateće infrastrukture planira za 2019. godinu, ako rezultati istraživanja budu pozitivni i obezbede se neophodne dozvole.

Livsi je napomenuo da ta kompanija trenutno zapošljava 410 radnika, uglavnom iz Srbije, a oko 1.200 radnika bi bilo angažovano u izgradnji objekata, dok bi oko 600 ljudi bilo zaposleno tokom eksploatacije rude.

Predstavnici Rakite su naveli da dosadašnje analize „gornje zone“ nalazišta ukazuju na mogućnost otvaranja podzemne eksploatacije na dubini od 450 do 850 metara, a očekuje se proizvodnja od tri do četiri miliona tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 2,9 do 1,7 grama po toni.

Nakon eksploatacije, kako su naveli u toj kompaniji, sledi period rekultivacije i sanacije područja uz poštovanje nastrožijih svetskih kriterijuma.

„Jalovište će se nalaziti u neposrednoj blizini pogona za preradu rude i biće projektovano i sagradjeno uz poštovanje  domaćeg zakonodavstva i regulative, kao i najboljih medjunarodnih praksi“, kažu u Rakiti.

Tokom 2016. godine, Rakita je koristila usluge 246 kompanija, od kojih su 204 iz Srbije, a 37 procenta čine kompanije registrovane u Boru.

Rakita poseduje dozvole za četiri lokacije u istočnoj Srbiji, i u zajedničkom je vlasništvu kompanija Nevsun Risorsiz (Resources) i Friport Mekmoran (Freeport-McMoran Exploration).

Nevsun ima 100 odsto udela u gornjoj zoni i izvodjač je projekta, dok u donjoj zoni ima 46 odsto vlasništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.