Novi Sad dobija fabriku čokolade Bari Kalebout

NOVI SAD – U Novom Sadu danas počinje izgradnja fabrike švajcarske kompanije „Bari Kalebout“ (Barry Callebaut), vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetnih čokolada i kakao proizvoda.

Svečanosti polaganja kamena temeljca u Novom Sadu prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić, ambasador Švajcarske Fipil Ge, rukovodstvo kompanije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

„Bari Kalebout“ najveći pojedinačni prerađivač kakaovca na svetu kao sirovine za konditorsku industriju sa sedištem u Cirihu koja ima 60 postrojenja širom sveta, a u Novom Sadu će imati 100 zaposlenih, rekao je Tanjugu glavni izvršni direktor „Bari Kalebout grupe“ Antoan de Sent-Afrik.
Prema rečima Sent-Afrika novosadska fabrika grupe čija je godišnja prodaja u 2018/2019 bila 6,5 milijardi evra počeće da radi 2021.

Predsednik Vučić ranije je rekao da je izuzetno zadovoljan i ponosan što može da u Srbiju doceka kompaniju koja je lider u prehrambenoj industriji.

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu.
Fabrika će biti na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu, a uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine.
Antoan de Sent-Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će „Bari Kalebo“ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.
Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.