U trendu

Novi Sad subvencijama pomaže malim poljoprivrednim gazdinstvima

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posetio je poljoprivredno gazdinstvo Sanje Kuzmanović na čenejskom salašu koja ima preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća „Organik salaš 275 Čenej“.

Ona od 2015. godine učestvuje u Programu razvoja organske proizvodnje na području Grada Novog Sada i dobija subvencije za nabavku semena i sertifikaciju organske proizvodnje.

Takođe, 2021. i 2022. godine je od Grada dobila subvencije za nabavku opreme i za izgradnju vizuelnog identiteta čime je stekla uslove da izađe na tržište sa prerađenim proizvodima.

„Nadam se da je kontinuirana podrška Grada, jednim delom, doprinela da Sanja, sa svojom porodicom, ostane da živi na Čeneju, na salašu, bavi se poljoprivredom i unapređuje svoje poslovanje iz godine u godinu“, saopštio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i dodao da grad 2021. godine po prvi put krenuo sa dodelom bespovratnih subvencija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu voća i povrća i izgradnju vizuelnog identiteta.

Đurić je napomenuo da je cilj bio da pomognu malim poljoprivrednim gazdinstvima da na tržište izađu, ne sa primarnim poljoprivrednim proizvodima, nego sa prerađenim proizvodima, jer ti proizvodi na tržištu imaju veću cenu i doprinose jačanju malih proizvođača i povećanju prihoda, kako su saopštili iz gradske uprave.

„Lepo je čuti da je upravo taj konkurs podstakao Sanju da registruje Preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća ‘Organik salaš 275 Čenej’. Čestitam Sanji na svemu onome što radi, na dobijenim subvencijama i pozivam Novosađane da slede njen primer“, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Sanja Kuzmanović je objekat za preradu izgradila sopstvenim sredstvima, kako se navodi u saopštenju i dodaje se da je 2021. i 2022. godine od Grada dobila ukupnu subvenciju u iznosu od skoro tri miliona dinara za nabavku opreme i za izgradnju vizuelnog identiteta, čime je stekla uslove da izađe na tržište sa raznovrsnim prerađenim proizvodima.

Tokom dve godine, ukupno je iz budžeta Grada za ovu meru izdvojeno 22 miliona dinara, a 15 malih poljoprivrednih proizvođača je dobilo subvenciju, kako su saopštili iz gradske uprave Novog Sada i naveli da u budžetu za 2023. godinu Grad izdvaja devet miliona dinara za tu namenu, a konkurs će biti raspisan u drugoj polovini godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar