U trendu

Novi sistem fiskalizacije za lakse otkrivanje nepravilnosti

BEOGRAD – Inspektori Poreske uprave (PU) tokom prošle godine privremeno su zatvorili 41 odsto objekata koje su kontrolisali zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, saopštio je danas NALED, napominjući da će novim sistemom fiskalizacije poreskim inspektorima biti neuporedivo lakše da otkrivaju nepravilnosti.

„Novi sistem fiskalizacije koji će biti u punoj primeni od 1. maja ove godine mogao bi značajno da promeni ovu statistiku jer će poreskim inspektorima biti neuporedivo lakše da otkrivaju nepravilnosti“, navodi NALED.
Izveštaj o radu Sektora za kontrolu PU, kako prenosi NALED, pokazuje da su gotovo polovinu od 1.495 radnji kojima je zabranjen rad tokom prošle godine usled neizdavanja fiskalnih računa činili ugostiteljski objekti, a oko trećine trgovine.

Da je izbegavanje „kucanja“ računa veoma zastupljen oblik sive ekonomije ukazuje visok procenat zatvorenih objekata i u 2020. – 35 procenata od ukupnog broja kontrolisanih, preneo je NALED.

Analiza NALED-a pokazala je da će pored postojećih 120.000 obveznika, fiskalnu kasu morati da nabavi još najmanje 60.000 privrednika zbog proširenja obuhvata fiskalizacije.

To će predstavljati dodatni izazov za Poresku upravu i njene kapacitete.

„Digitalna fiskalizacija će im pomoći da budu efikasniji, a verujemo da će se neizdavanje računa smanjiti kada nesavesni ugostitelji i trgovci uvide da je teže izbeći evidentiranje prometa“, kaže predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Ivan Miletić.

Nove fiskalne „kase“ (funkciju kase može da ima i mobilni telefon, tablet ili računar) u realnom vremenu odnosno u trenutku izdavanja računa slaće podatke serveru Poreske uprave, objasnio je Miletić, dodavši da će to omogućiti prikupljanje mnogo veće količine informacija nego što pruža postojeći, tehnološki zastareli sistem, koji podatke šalje na 14 dana.

Kako je rekao, veći obim i bolji kvalitet informacija omogućiće da se analizom rizika efikasnije usmeravaju kontrole ka najrizičnijim radnjama, umesto poseta „od vrata do vrata“.

„Najveće koristi od novog sistema fiskalizacije imaće pre svega odgovorna privreda jer se efikasnijom kontrolom suzbija nelojalna konkurencija koja neizdavanjem računa stiče nefer prednost i smanjuje promet“, rekao je Miletić.

Takođe, veliki benefit imaće i potrošači jer će uz pomoć jedinstvenog koda odmah nakon kupovine moći da na sajtu Poreske uprave provere da li im je izdat ispravan fiskalni račun i zaštite svoja prava.

„Prijavljivanje kršenja propisa je najbolji put za otkrivanje i sankcionisanje sive ekonomije, a naše poslednje istraživanje pokazalo je da je tek 18% građana spremno da prijavi objekat u kojem ne dobiju fiskalni račun i to želimo da promenimo“, ističe Miletić.

Uvođenjem eFiskalizacije Ministarstvo finansija sprovelo je jednu od ključnih preporuka Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Troškovi prelaska na novi sistem olakšani su zahvaljujući subvenciji u iznosu od 100 evra po prijavljenom objektu i 100 evra po svakoj kasi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.