U trendu

Novi turski guverner: Vodićemo politiku za smanjenje inflacije

ISTANBUL – Novi guverner turske centralne banke Sahap Kavčioglu najavio je danas, u prvoj izjavi nakon što je postavljen na tu funkciju, da će monetarna vlast nastaviti da trasira put za kontinuirano smanjenje inflacije, koja je u poslednje četiri godine uglavnom dvocifrena.

Kavčioglu će danas popodne razgovarati sa generalnim direktorima poslovnih banaka, dan nakon iznenadnog rišafla na čelu centralne banke Turske, a investitori predviđaju brzo smanjenje kamata i rasprodaju lire, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan neočekivano je smenio bivšeg šefa centralne banke Nadžija Agbala u subotu ujutro, dva dana posle oštrog povećanja ključnih kamata, i imenovao na tu dužnost Kavčioglua, koji je, kao i predsednik zemlje, otvoreni kritičar stroge monetarne politike.

Ovo je treći put od sredine 2019. godine da je Erdogan smenio šefa centralne banke, ponovo zbog pretnje pooštravanja monetarne politike, rekli su analitičari, navodi britanska agencija.

Agbal je za guvernera centralne banke bio postavljen pre samo pet meseci, početkom novembra 2020, podseća se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.