U trendu

Novi zakon o alkoholnim pićima

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas u Skupštini Srbije da je cilj Predloga zakona o jakim alkoholnim pića smanjenje troškova proizvodnje i unapređenje konkurentnosti domaćih prozvođača.

Obrazlažući Predlog zakona, ona je rekla da je to još jedan važan zakon koji će omogućiti i fizičkim licima da prodaju svoju rakiju na tržištu, nakon što se registruju pod povoljnim uslovima.

„Do sada fizička lica nisu mogla legalno da budu uključna u proizvodnju i promet rakije. To će sada moći da urade bez komplikovane procedure i uz minimalnu nadoknadu“, rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.Prema njenim rečima, zakon predvidja jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvodjača, koji će sada moći legalno da je prodaju i izadju iz „sive zone“.

Ona je navela da je predviđeno uvođenje 47 kategorija alkoholnih pića, ali da će i svi tradicionalni srpski alkoholni proizvodi moći da se nađu na tržištu uz blage promene.

Sadašnji zakon je, dodala je, potrebno promeniti jer su rešenja restriktivna za male proizvođače, kao i zbog značaja koji proizvodnja jakih pića, prvenstveno rakije, ima za poljoprivredu Srbije.

Ministarka je napomenula da je u Srbiji najpopularnija rakija šljivovica, precizirajući da se oko 75 odsto šljive upotrebi za proizvodnju rakije.

Kako je istakla, novim zakonom će na jedinstven način biti regulisana proizvodnja, promet i kvalitet jakih alkoholnih pića, a biće uvedena i kategorizacija i deklarisanje pića po geografskom poreklu, što će rakiji podići vrednost i smestiti je uz najpoznatija svetska alkoholna pića, kao što je konjak.

Novi zakon uskladjen je sa Zakonom o bezbednosti hrane, a primarni cilj je briga za zdravlje potrošača kojima se sada omogućava da imaju kvalitetan i zdravstveno bezbedan proizvod, rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar