U trendu

Novi Zakon o biocidnim proizvodima usklađen sa zakonima EU

BEOGRAD – Novi Zakon o biocidnim proizvodima izrađen je u cilju usaglašavanja domaćih propisa sa pravnim regulativama EU, poručila je danas pomoćnica ministra u Ministrastvu zaštite životne sredine Aleksanđra Imširagić Đurić na konferenciji održanoj povodom noviteta u ovom zakonu.

„Ovim novim Zakonom o biocidnim proizvodima uvedena su nova pravila za stavljanje u promet i korišćenje biocidnih proizvoda, kao i tretiranih proizvoda. Zakon se zasniva na načelu predostrožnosti, kojim se obezbeđuje visok nivo zaštite zdravlja ljudi, životinja i životne sredine, a naročito zaštita osetljivih grupa“, poručila je Imširagić.

Pomoćnica ministra nije bila u mogućnosti da prisustvuje konferenciji „Novi zakon o biocidnim proizvodima“, koja je održana u Privrednoj komori Srbije, ali je njen govor pročitala načelnica Odeljenja za Hemikalije resornog Ministarstva Sonja Rogalić.

U obraćanju pomoćnice Imširagić navedeno je da je novi Zakon o biocidnim proizvodima izrađen u cilju usaglašavanja naših propisa, kojima se uređuju biocidni proizvodi, sa zahtevima Uredbe o biocidnim proizvodima, uvažavajući stav Evropske komisije iznet u izveštaju Poglavlje 27, gde Srbija treba da uskladi zakonodavstvo sa Uredbom o biocidnim proizvodima.

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS-a Dragan Stevanović je rekao da je tokom dve godine pandemije naša hemijska industrija je dobro prošla.

On je naveo da je, u tom periodu, unapređena proizvodnja sredstava za dezinfekciju, alkohola, proizvodnja plastike i medicinskih gasova, koji su dostigli 400 osto svoje proizvodnje.

Izrazio je nadu da će u hemijskoj proizvodnji naša zemlja opstati i kada je u pitanju rusko-ukrajinska kriza i da će pronaći nove načine da dodatno uveća proizvodnju i proširi se na nova alternativna tržišta.

„Veliku zaslugu, za spremnost naše industrije da izvozi na evropsko tržište, koje je skupo za plasman, dugujemo Odeljenju za hemikalije Ministarstarstava zaštite životne sredine“, rekao je Stevanović.

Ovo odeljenje, kazao je on, pomaže hemijskoj industrije da uskladi regulative EU sa regulativama i zakonima naše zemlje.

Novi Zakon o biocidima usvojen je novembru 2021, rečeno je na konferenciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar