U trendu

Novim zakonima prate se strateški ciljevi Vlade

BEOGRAD – Predlozima zakona o fiskalizaciji i o digitalnoj imovini predviđeno je uvođenje instrumenata koji prate strateške ciljeve Vlade Srbije, a koji se pre svega odnose na suzbijanje sive ekonomije, efiksan rad Poreske uprave, ali i praćenje inovacija i savremenih tehnoloških procesa.

Otvarajući javno slušanje o predlozima ta dva zakona, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao da je to prvo javno slušanje koje je organizovano u novom mandatu parlamenta.

On je dodao da je važno da postoji dovoljno vremena i da se za pojedine zakone organizuju javna slušanja ili javne rasprave u cilju postizanja postizanja što kvalitetnijih rešenja.

„Važno je da bude što više ovakvih događaja u parlamentu, dosta smo radili u proteklih mesec dana i mnogo zakona je bilo na dnevnom redu. Javna slušanja su dobra praksa i doprineće kako pozitivnim izveštajima o radu Skupštine u zemlji, tako i u izveštajima Evropskog parlamenta i Evropske komisije“, rekao je Dačić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić, govoreći o Predlogu zakona o fiskalizaciji, navela je da je ideja bila da se isprate straški ciljevi Vlade, a to je suzbijanje sive ekonomije, efikasan rad Poreske uprave, kao i efikasan priliv poreza u budžet.

Savičić je rekla da su se, imajući u vidu rešenja u ovom predlogu zakona, opredelili za svaremeniji pristup koji će pratiti savremene tehnološke procese.

Ona je podsetila da je ovaj zakon bio na javnoj raspravi od 3. do 23. novembra i da je u parlament ušao po redovnoj proceduri i da očekuje da će o tom predlogu poslanici raspravljati već iduće sedmice.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović rekao je da fiskalizacija predstavlja postupka i mere izdavanja fiskalnih računa, kao i dostavljanje podataka Poreskoj upravi o prometu na malo i prometima u maloprodajnim objektima, a što će sve zajedno omogućiti bolju kontrolu naplate poreza.

Prema rešenjima iz predloga ovog zakona predviđeni su elektronski fiskalni uređaji, elektronski sistem za izdavanje računa kako bi se prilikom prometa unosili podaci, kao i procesor fiskalnih računa i bezbednosni elementi.

„Sve se radi elektronski, sistem je zasnovan na onlajn razmeni podataka između obezvika i Poreske uprave“, objasnio je Demirović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, predstavljajući Predlog zakona o digitalnoj imovini, ukazao je na to da je bilo više razloga za regulisanje tržišta digitalne imovine, a pre svega u cilju razvoja i sprečavanja različitih zloupotreba imovine.

On je rekao da sistem ne može da funkcioniše bez tehnoloških inovacija i da će donošenjem ovog zakona Srbija praktično poslati signal svetu da postaje država finansijskih tehnologija.

Stevanović kaže da očekuje da će se iduće sedmice parlament izjašnjavati o ovom predlogu zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.