Kanadska firma otkrila bogata nalazišta na jugu Srbije

BEOGRAD – Kanadska istraživačka firma „Medgold risorsis“ pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, pišu današnje „Večenje novosti“.

Kako navodi list, ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom „Tlamino projekat“, pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama srebra po toni.

Posle toga, navedena kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje „Fortuna silver“, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra „San Hoze“ u Meksiku i peruansko ležište sreba „Kailoma“, dodaju „Novosti“.

Kako objašnjava list, prema tom sporazumu, „Fortuna silver“, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata „Lindero“, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara.

Planirano je da od te sume dva miliona američkih novčanica bude potrošeno tokom ove godine.

Takođe, prema tom sporazumu, „Foturna“ bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u „Talmino projektu“.

Prema navodima „Novosti“, istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji naše zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.