U trendu

Nrveška će pomoći zemljama ZB u energetskoj tranziciji

BEOGRAD – Izaslanik predsednika vlade Norveške Andreas Eriksen pozvao je danas zemlje zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije (OIE), kao i postizanju ciljeva zelene trenzicije.

On je, na Regionalnoj konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“ koja se održava u Palati Srbija, ponudio pomoć Norveške, njenih kompanija i iskustva koje imaju u toj oblasti kao zemlja koja 90 odsto svojih potreba za energijom zadovoljava iz OIE.

„Našli smo se u situaciji i vremenu koje je na žalost takvo kakvo jeste. Napad Rusije na Ukrajinu je proizveo humanitrnu katastrofu i nezisvesnost snabdevanja ruskim gasom, što je dovelo do promena na tržištu i promena cena. Ovo pitanje je na vrhu agendi većine zemalja, a istovremeno naši napori da nađemo rešenje za klimatske promene je nešto na čemu nastavljamo da radimo“, rekao je Eriksen na popčetkiu rada konferencije.

Naglasio je da je bliska saradnja zemalja u regionu sa fokusom na razmeni enegenata neophodna.

Eriksen je rekao kako zelena tranzicija mora da bude fer proces za koji moraju da budu pronađena održiva rešenja i dodao kako to može da se postigne samo u otvorenom dijalogiu zemalja regiona uz međusobno poverenje i posvećenost.

„Vidim da su mnoge firme iz Norveške koje se bave OIE ovde i da će razgovarati o tome sa učesnicima konferencije. To je načijn da se pomogne da se region napravi otpornijim, jačim i boljim, sa zajedničkom rešnjeima“, rekao je Eriksen.

Naglasio je da je jedan od uslova za stabilan enegertski sektor da postoji predvidivost na tržištu i trgovina energijom i da je Norveška među prvim zemljama na svetu koja je devedesetih godina liberalizovala svoje tržište energenta.

Eriksen je naveo kako Norveška najveći deo svojih potreba za strujom obezbeđuje iz hidropotencijala i da je 90 odsto preduzeća u energetici u javnom sektoru, ali sa korporativnim upravljanjem.

Eriksen je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić za dve nedelje posetiti Norvešku, kako bi tamo bili nastavljeni razgovori o saradnji i oblasti OIE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar