U trendu

Nurijel Rubini: Svetska zajednica se suočava sa „majkom svih dužničkih kriza“

MADRID – Američki ekonomista Nurijel Rubini, koji je zbog svojih mračnih prognoza poznat pod nadimkom „Doktor Propast”, upozorio je da će se svetska zajednica suočiti sa „majkom svih dužničkih kriza“ u roku od jedne decenije.

„Idemo ka prekretnici koja će promeniti živote zajmodavaca i zajmoprimaca, bilo javnih ili privatnih, diskretnih ili rasipnih. U roku od jedne decenije mogli bismo da se suočimo sa majkom svih dužničkih kriza,“ rekao je danas Rubini za španski list El Mundo.

On je dodao da je pesimista u pogledu konsenzusa da će mnoge zemlje doživeti ekonomski rast 2023. godine.

„Jedan od faktora je inflacija. Lako je smanjiti sa 10% na 5%, ali je mnogo teže spustiti sa 5% na 2%. Osim toga, dug u sistemu pojačava ekonomski pad i povećava rizik od neplaćanja obaveza i finansijskog stresa“, objašnjava Rubini.

Pored najveće dužničke krize, koju Rubini naziva megapretnjom, on ističe i značaj budućeg demografskog kolapsa, moguću klimatsku katastrofu, uticaj veštačke inteligencije i izazov normalizacije globalnih pandemija.

Prema njegovim rečima, sadašnja generacija će doživeti kraj ere rasta, a sutra će biti vreme haosa i hronične nestabilnosti.

Što se tiče Španije, rekao je, kao i većina evropskih zemalja, ona je opterećena velikim javnim i privatnim dugovima.

„Vlade su zadužene i, kao i u mnogim zemljama, postoji povećanje duga kompanija i bankarstva u senci (neregulisane organizacije koje daju kredite a da nisu deo tradicionalnog bankarskog sektora)“, rekao je Rubini.

Pored toga, on je skrenuo pažnju na činjenicu da u Španiji postoji akutni problem starenja stanovništva.

Zbog toga će uskoro biti potrebna temeljna reforma penzionog sistema.

U septembru 2022. godine javni dug kraljevstva oborio je novi istorijski rekord, premašivši 1,5 biliona evra, što iznosi 116 odsto BDP-a, piše El Mundo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar