U trendu

OB nije zamena za EU, koja nije ispunila svoja obećanja

OHRID – Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski izjavio je danas u Ohridu da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamena za EU, ali i da EU do sada nije ispunila svoja obećanja, a da građanima trba obezbediti bolji život.

„Kao država imamo obavezu da obezbedimo bolji život za građane, bolju infrastruktu i bolji politički sistem. Građani Severne Makedonije ne mogu biti taoci iščekivanja datuma za EU. To ne zavisi od nas, mi naš posao imamo završen sa četiri pozitivna izvestaja Evropske komisije i 45 odsto usaglašenog zakonodavstva sa EU“, rekao je Kovačevski odgovorajući na pitanje novinara na završnoj konferenciji za novinare posle samita Otvorenog Balkana da li je to jedina integracija Severne Makedonije.

Kovačevski je naglasio da je za Severnu Makedoniju orijentacija ka EU i članstvo u NATO nesporno, da su u vezi s tim donete odluke koje su bile teške za građane, a da EU do sada nije ispunila svoja obećanja.

„Otvoreni Balkan je originalna, organska inicijativa tri zemlje, bazirana na evropskim vrednostima, jer građani naše tri zemlje, a verujem i ostalih zemalja, imaju prava da žive na osnovu evropskih vrednosti i sarađuju među sobom“, naveo je Kovačevski.

Ocenio je da Otvoreni Balkan nema lioših strana, jer polazi od potreba građana i privreda u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.