U trendu

Obim tereta na železnici Kina-Laos premašio 10 miliona tona

Ukupna količina tereta koji se transportuje železnicom Kina-Laos premašila je 10 miliona tona u ponedeljak, saopštile su lokalne železničke vlasti.

Od ukupnog broja, obim prekograničnog transporta tereta premašio je 1,8 miliona tona, a njegova vrednost je dostigla 12 milijardi juana (oko 1,7 milijardi američkih dolara), prenela je Sinhua navode biroa Kineske železnice u Kunmingu.

Su Đijefeng, direktor odeljenja za marketing Istočne železničke stanice u Kunmingu, rekao je da međunarodni teretni vozovi na železnici Kina-Laos čine logistički transport između dve zemlje brzim.

Od otvaranja železnice, njen obim teretnog transporta povećavao se iz meseca u mesec, naveo je Su.

Do sada je 25 kineskih regiona upravljalo međunarodnim teretnim vozovima na železnici Kina-Laos, a teretni transport je pokrivao zemlje i regione među kojima su Laos, Tajland, Mjanmar i Singapur.

Teret se proširio na više od 1.200 kategorija, uključujući hemijska đubriva, elektronske i fotonaponske proizvode i voće.

Železnica Kina-Laos, koja je počela sa radom 3. decembra 2021. godine, proteže se na preko 1.000 kilometara, i povezuje Kunming, glavni grad jugozapadne kineske provincije Junan, sa glavnim gradom Laosa, Vijentijanom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.