Objavljene prve investicione lokacije Sombora na“GeoSrbiji“

BEOGRAD – Na digitalnoj platformi „GeoSrbija“ grad Sombor je uz podršku Republičkog geodetskog zavoda, Razvojne Agencije Vojvodine i Švedske razvojne agencije, počeo izgradnju digitalne baze investicionih lokacija.

Izrada i postavljanje digitalnih investicionih lokacija rezultat je aktivnosti na projektu „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ koji za cilj ima uspostavljanje modela za budući Nacionalni registar investicionih lokacija.

Pored grada Sombora, u izradi digitalne platforme investicionih lokacija, u prvoj fazi učestvuju još i Zrenjanin, Vranje, Požarevac, Pirot, Knjaževac, Ćuprija, Čačak, Bor, Arilje i Valjevo.

Registar će, kako se navodi na sajtu grada Sombora, doprineti privlačenju investitora i, samim tim, ekonomskom razvoju lokalnih zajednica Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.

„U trenutnoj fazi projekta, osnovni cilj je popisati postojeće investicione lokacije u gradu Somboru, sakupiti dostupne podatke i sagledati elemente strategija razvoja jedinica lokalnih samouprava u smislu privlačenja investitora“, kaže se u saopštenju.

Krajnji cilj projekta je da ostvari uniformisanost investicionih lokacija u što većem broju lokalnih samouprava i tako omogući bolji uvid u investicione potencijale gradova i opština na teritoriji cele države.

Pored uspostavljanja jedinstvenog modela, jedan od glavnih ciljeva jeste i izgradnja mehanizama za redovno izveštavanje čime se postiže ažurnost i održivost registra.

Na ovaj način, kako se ocenjuje, digitalna platforma postaće alat za svakodnevni rad i promociju investicionih potencijala jedinica lokalne samouprave, ali i sredstvo njihovog umrežavanje i povezivanja sa pokrajinskim i republičkim institucijama.

(Tanjug)

Napišite komentar