U trendu

Objavljeni vodiči za izvoz voća i povrća u SAD, nordijske zemlje i na Bliski isto

BEOGRAD – Razvojna agencija Srbije objavila je tri vodiča za izvoz voća i povraća na tržišta SAD, Bliskog istoka i nordijskog regiona, a organizovana je i serija besplatnih vebinara za proizvođače i izvoznike svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije i regiona.

Besplatni vebinari su orgnizovani u okviru projekta „Podrška diversifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope“, koji realizuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U cilju jačanja konkurentnosti našeg poljoprivrednog i prehambenog sektora objavljena su, radi dodatnog informisanja i edukacije naših proizvođača i izvoznika, tri detaljna elektronska vodiča za izvoz voća i povrća na veb sajtu Razvojne agencije Srbije.

To su vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište Sjedinjenih Američkih Država – http://ras.gov.rs/vodic-za-izvoz-voca-i-povrca-u-sad , zatim Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka (Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija) – http://ras.gov.rs/vodic-za-izvoz-voca-i-povrca-na-trziste-bliski-istok i Vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište Nordijskog regiona (Švedska, Norveška, Finska i Danska) – http://ras.gov.rs/vodic-za-izvoz-voca-i-povrca-na-trziste-nordijskog-regiona.

Kako je saopštio FAO, svaki vodič sadrži detaljnu analizu tržišta, sa specifičnim trendovima u pogledu tražnje za voćem i povrćem, i opisom očekivanja i ponašanja potrošača na tom tržištu, značajnim za adekvatan dizajn pakovanja, kreiranje marketinških kampanja i plasman ponude.

U vodičima je prikazana regulativa, kao i procedure za uvoz voća i povrća na svako tržište uz specifikaciju raspoloživih distributivnih kanala (uvoznici/distributeri, maloprodaja, HoReCa, onlajn prodaja) i značajnih sajmova, konferencija i publikacija, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o odabranim tržištima, naglašeno je da imaju veliki potencijal za uvoz voća i povrća, ali su istovremeno izuzetno zahtevna, zbog čega je neophodno da kompanije budu dobro pripremljene i spremne da isporuče proizvode visokog kvaliteta, ispunjavajući neophodne standarde za plasman proizvoda u maloprodajne lance koji su specifični za svaku zemlju.

Takođe, praćenje trendova na tržištu, postojanje funkcionalne, moderne i atraktivne ambalaže proizvoda, poznavanje procedura za ulazak u kanale distribucije i načina pregovaranja glavni su preduslovi koje kompanije moraju da ispune prilikom plasmana, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar