U trendu

Obnovljena proizvodnja u Meksičkom zalivu stabilizovala naft

LONDON – Cene nafte se se danas stabilizovale, jer su obnavljanje proizvodnje u Meksičkom zalivu nakon uragana „Beri“ i eksplozivan rast proizvodnje iz uljnih škriljaca u SAD neutralisali uticaj tenzija na Bliskom istoku.

Cena severnomorske nafte „brent” porasla je za devet centi na 66,57 dolara za barel, dok je američka „laka“ nafta poskupela za 13 centi na 59,71 dolar za barel, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Američke naftne kompanije juče su počele sa obnavljanjem oko 74 odsto proizvodnje, koja je bila obustavljena na platformama u Meksičkom zalivu zbog uragana „Beri“.

Radnici se vraćaju na više od 280 proizvodnih platformi koje su prethodno bile evakuisane, a moglo bi proći nekoliko dana dok se ponovo ne uspostavi potpuna proizvodnja.

„Gotovo da možete čuti veliki uzdah olakšanja naftnih proizvođača i rafinerija u regionu, jer je oluja prošla bez nanošenja veće štete“, rekao je Tamas Varga, analitičar kompanije PVM.

Očekuje se da će proizvodnja nafte u SAD iz sedam glavnih nalazišta škriljaca porasti za oko 49.000 barela dnevno u avgustu na rekordnih 8,55 miliona barela dnevno, saopštila je američka Uprava za energetske informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.