U trendu

Oboren rekord – fuzijom generisano 59 megadžula toplote

LONDON – Naučnici angazovani na projektu DŽoint Juropijan Torus (Joint European Torus – JET) objavili su danas da su postavili novi rekord u količini energije oslobođene nuklearnom fuzijom u kontrolisanim uslovima.

Istraživači su u eksperimentu nuklearne fuzije pogonu JET u Oksfordšajeru (Engleska), generisali 59 megadžula toplote, što je ekvivalentno količini toplote koju oslobađa eksplozija oko 14 kg trinitrotoluola (TNT), izveštava Gardijan.

.Proizvedena toplotna energija tokom procesa fuzije, koji trajao pet sekundi, više nego dvostruko nadmašuje prethodni rekord od 21,7 megadžula koji je postavljen 1997. u istom pogonu.

Ovaj podvig usledio je nakon više od dve decenije testiranja i usavršavanja u Centru za fuzionu energiju Kulham i pozdravljen je kao „velika prekretnica“ na putu da fuzija postane održiv izvor energije sa niskim sadržajem ugljenika, navodi britanski list.

„Ovaj znčajan rezultat je za nas ogroman korak napred u savladavanju jednog od najvećih naučnih i inženjerskih izazova. Jasno je da moramo napraviti značajne promene kako bismo rešili posledice klimatskih promena, a fuzija nudi toliki potencijal“, rekao je profesor Ijan Čapmen, izvršni direktor Uprave za atomsku energiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Pogon JET koji izgledom podseća na krofnu, sadrži plazmu, ili visoko jonizovane gasove, koji se zagrevaju na 150 miliona stepeni Celzijusa, što je 10 puta viša temperatura nego u centru Sunca.

Na tako ekstremnim temperaturama, atomska jezgra mogu da se spojaju i formiraju nove elemente oslobađajući ogromne količine energije. Eksperimenti u JET-u su fokusirani na to da li je fuzija izvodljiva sa gorivom zasnovanim na dva izotopa vodonika poznatih kao deuterijum i tricijum koji spajanjem formiraju gas helijum.

Najnoviji rezultati govore da je to izvodljivo i obezbeđuju ključnu podršku za Iter, još veći pogon za fuziju koji se gradi na jugu Francuske. Planirano je da Iter počne sa sagorevem deuterijum-tricijum goriva 2035. godine kako bi na kraju bilo proizvedeno više toplote nego što je potrebno za održavanje plazme na visokoj temperaturi.

Ako sa Iterom sve protekne kako treba, sledeći korak je izgradnja evropske demonstracione elektrane koja će proizvoditi više struje nego što je troši i koja će biti priključena na mrežu.

Perspektiva fuzijske energije je veoma privlačna jer ne oslobađa gasove sa efektom staklene bašte, pri čemu jedan kilogram fuzionog goriva proizvodi oko 10 miliona puta više energije od jedog kilograma uglja, nafte ili gasa.

Dok je deuterijum u izobilju dostupan u morskoj vodi, tricijum je izuzetno redak i proizvodi se u nuklearnim reaktorima. Predviđa se da će buduća postrojenja za fuziju, uključujući Iter, proizvoditi sopstveno tricijumsko gorivo tako što će koristiti visokoenergetske neutrone, oslobođene prilikom spajanja deuterijuma i tricijum spajaju, za razlaganje običnog metala litijuma na tricijum i helijum, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar