U trendu

Obradović: eUprava biće temelj pobede nad koronom

BEOGRAD – Srbija je na krizu izazvanu pandemijom odgovorila uspešno, plaćena je visoka cena u ljudskim životima, ali zahvaljujući disciplini građana, herojstvu medicinskih radnika i pravovremenim potezima države, nalazimo se na pragu pobede na koronom, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Govoreći na poslednjem danu Kopaonik biznis foruma, Obradović je navela da je za uspešnu borbu protiv pandemije zadužena i digitalizacija državne uprave, koja je omogućila jedan od najboljih sistema za proces vakcinacije u Evropi.

Kaže da je Srbija ponosna što je globalni predvodnik u vakcinaciji stanovništva i naglašava da bitka protiv korone još nije potpuno dobijena, ali da će država učiniti sve da eUprava bude temelj i oslonac te konačne pobede.

“Danas ne govorim u svoje ime, već u ime hiljade vrednih ljudi iz državne uprave i lokalne samouprave, koji su, iskreno, podneli glavni teret ove krize, jer su uspešno podržali i organizovali najuspešniji evropski proces vakcinacije i omogućili da Srbija nastavi svoj ekonomski uspon”, rekla je Obradović.

Ističe da je Vlada Srbije svoje korake potezala odgovorno i pravovremeno, dodajući da su nabavka vakcina i proces vakcinacije izvedeni na način na kakav ni najsnažnije države nisu uspele.

“U saniranju posledica ekonomske krize izazvane pandemijom odlučujuće su bile masnovne investicije u izgradnju infrastrukture, kao i značajni paketi finansijske pomoći za privredu i građane”, ukazuje Obradović.

Kaže da je ponosna i na način na koji je državna uprava i lokalna samoupravare odgovorila na te vanredne okolnosti.

Dodaje da ceo svet, Evropa, pa i Srbija nisu bili pripremljeni za ono što se dogodilo, kao i da je naš sistem bio pred pucanjem, ali da se za razliku od pojednih u svetu nije urušio, već izdržao.

“Osnovne funkcije lokalnih samouprava su izvršavane, mere države su dosledno primenjivane i dobra stvar iz ove situacije je što su u potpunosti isplivali nedostaci postojećih raspoloživih resursa, te je ovo jedna prilika za Srbiju i Ministarstvo da pristupi sistemski rešavnju problema”, navela je Obradović.

Ponavlja da je upravo i masovna imunizaicija pokazala da digitalizcija javnog sektora služi na usluzi i dobrobiti građana.

Obradović ističe da su građani sada i sami prepoznali značaj digitalne transformacije i da više nisu potrebne kamapnje države o njenom značaju.

“Možemo da se saglasimo sa ostalim učesnicima Kopaonik biznis foruma da je ključ oporavka u jačanju produktivnosti i u digitalizaciji”, rekla je Obradović.

Podseća i da zelena agenda neće biti moguća bez digitalizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.