Obustavljen nadzor nad ličnim podacima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je obustavio postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi (PU) i Republičkom zavodu za statistiku (RZS) jer je utvrdjeno da nije vršena nezakonita obrada podataka prikupljenih u popisu stanovništva radi utvrdjivanja poreza na izdavanje stanova.

Kako se navodi u saopštenju poverenika, postupak je pokrenut krajem jula, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će PU u postupku utvrdjivanja poreza na izdavanje stanova, obradjivati i lične podatke gradjana prikupljene u popisu stanovništva.

Iako je poverenik od direktora PU i RZS dobio uveravanja da takva obrada podataka nije ni planirana, postupak je nastavljen, a od obe institucije je zatraženo da se i pismeno izjasne o svim konkretnim pitanjima.

„Činjenice utvrdjene u postupku potvrdile su da u konkretnom slučaju nezakonita obrada ličnih podataka nije vršena, kao i da ne bi bila moguća. RZS nakon završetka obrade prikupljenih podataka, odstranjuje identifikatore izveštajnih i statističkih jedinica u elektronskoj bazi podataka i uništava papirnu dokumentaciju“, navodi se u saopštenju.

Budući da je rok čuvanja od tri godine istekao, individualni popisni obrasci u papirnoj formi iz Popisa 2011 su uništeni, zbog čega je Poverenik obustavio dalji postupak, navodi poverenik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.