U trendu

Obustavljeni radovi na gradnji četiri okna i niskopa u Jami

BEOGRAD/BOR – U rudniku Jama u Boru, zbog zaštite životne sredine, kompaniji „Ziđin koper“ zaustavljeni su radovi na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa za bakar, izjavio je pomoćnik ministra za rudarstvo i eneretiku Dejan Milijanović.

„To su rudarski objekti koji su bili u izgradnji i radovi su na osnovu predstavki građana zaustavljeni. Tako smo 9. aprila na zajedničkom sastanku, koji se inače periodično održavaju sa generalnim direktorom Ziđin kopera, dobili uverevanja da su radovi na izgradnji tih rudarskih objekata, tri ventilaciona okna, jednog servisnog okna i niskopa zaustavljeni“, rekao je Milijanović Tanjugu.

Objasnio je da su to objekti u izgradnji u okviru novih projekata za postizanje veće proizvodnje u rudniku, ali da još nisu završeni i da mora da se ispoštuje sve što je predviđeno projektima.

„Rudnik Jama trenutno radi sa dokumentacijom koja garantuje određenu proizvodnju i dok se ne otkloni sve što je merama naloženo i ne ispoštuje sve ono što ti projekti predviđaju, radovi će biti obustavljeni, a pre svega na ventilacionim oknima koji su u zoni grada i mogu da utiču na imovinu naših građana“, naglasio je Milijanović.

Što se tiče reke Pek, takođe, na osnovu predstavki građana i informacija koje su dostavili da je došlo do zamućenja reke, zajedničkim delovanje tri ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, tri ispektora su obavila kontrolni pregled i utvrdili eventualan uticaj na zagađenje reke Pek od strane Ziđina, ali i drugih potencijalnih zagađivača.

„Ziđin koperu je dat rok da do 30. aprila otklone sve što je naloženo merama i direktor kompanije je dao uveravanja da će to biti učinjeno“, naveo je pomoćnik ministra.

Kako je rekao, sinhronizovanim delovanjem sva tri inspektora utvrđieno je da je zamućenje reke Pek krenulo od uliva kišne kanalizacije u reku Mali Pek.

„Zato smo doneli odluku da sinhronizujemo delovanje sva tri ministarstva i sve tri inspekcije kako bi se naložene mere kontrolisale i dalje, kao i svi potencijalni zagađivači reke Pek. Nama je interes zaštite životne sredine i radnog ambijenta, kao i života svih naših građana na prvom mestu“, poručio je Milijanović.

On, takođe, ističe da Ministarstvo rudarstva i energetike čvrsto stoji iza nedvosmislenog stava da je zaštita životne sredine na prvom mestu kada su rudarske aktivnosti u pitanju.

Milijanović poručuje da sve rudarske aktivnosti moraju da budu u skladu za svim zakonima o zaštiti životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.