U trendu

Ocekuje se da inflacija za godinu dana bude 6-7 odsto

BEOGRAD – Prema rezultatima anketa agencija Ipsos i Blumberg, finansijski sektor u Srbiji očekuje da će inflacija za godinu dana iznositi oko 6,0 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Iz NBS navode da prema rezultatima ankete agencije Ipsos, bankari i osiguaravači očekuju da će inflacija u julu 2023. godine iznositi 6,0 odsto, a tolika je i očekivana inflacija prema rezultatima ankete agencije Blumberg za avgust 2023.
Kada je reč o kratkoročnim inflacionim očekivanjima predstavnika privrede, ona su prema rezultatima ankete Ipsosa, u julu takođe ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 7,0 odsto.
Inflaciona očekivanja za dve i tri godine unapred su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih, pa u finansijskom sektoru očekuju da inflacija za dve godine bude 4,0 odsto, a za tri godine 3,5 odsto.

Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika i za dve i za tri godine iznose 5,0 odsto.

Ovi rezultati bi, navode iz NBS, mogli da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.