U trendu

Očekuje se pad isporuka ajfona za više od 30% u novembru

TAJPEJ – Očekuje se da će isporuke ajfona iz glavne Fokskonove fabrike u Kini biti smanjene u novembru za više od 30 procenata zbog ovonedeljnih radničkih protesta, izveštava Rojters pozivajući se na izvore direktno upućene u dešavanje.

Kompanija sada predviđa da bi novembarska proizvodnja mogla da opadne za preko 30 posto, a ne do 30 procenata, koliko se procenjivalo krajem oktobra kada su počeli radnički nemiri.

Ova fabrika, jedina u kojoj Fokskon proizvodi premijum modele ajfona, uključujući ajfon 14 Pro, verovatno neće nastaviti proizvodnju u punom kapacitetu do kraja ovog meseca, jer je više hiljada radnika napustilo pogon, rekao je jedan od sagovornika britanske agencije.

Problemi u najvećoj svetskoj fabrici Eplovih smartfona nastali su zbog strogih kovid mera ograničenja, koje su podstakle nezadovoljstvo među radnicima i poremetili proizvodnju uoči Božića i januarskog praznika lunarne Nove godine.

Život zaposlenih se zbog korona mera doslovno odvijao u krugu fabrike, veliki broj njih je bio stavljen u karantin, što je izazvalo nezadovoljstvo, pa su mnogi pobegli.

To je dovelo u pitanje isporuke Eplovih proizvoda za vreme praznika, jer fabrika u DŽengdžou učestvuje sa 70 odsto u globalnoj isporuci ajfona, pri čemu ona proizvodi model ajfon 14 koji je vrlo popularan u SAD.

Radnici, od kojih je većina bila angažovana poslednjih nedelja, sukobili su se u sredu sa obezbeđenjem fabrike. Mnogi od njih tvrde da su obmanuti u vezi sa isplatom zarada, a drugi su se žalili da dele spavaonice sa kolegama koji su pozitivni na kovid.

Fokskon se izvinio juče zbog „tehničke greške“ u vezi sa platama, a kasnije je ponudio 10.000 juana (1.400 dolara) novozaposlenim radnicima koji su protestovali i koji su se dogovorili da daju otkaz i odu.

Jedan od Rojtersovih izvora je rekao da je više od 20.000 radnika, uglavnom novozaposlenih koji još uvek ne rade na proizvodnim linijama, uzelo novac i napustilo firmu.

Video snimci objavljeni danas na kineskim društvenim mrežama prikazuju duge kolone radnika s prtljazima kako čekaju autobuse.

Iz Fokskona i Epla su odbili da komentarišu zbivanja u kineskoj fabrici, u kojoj je pre izbijanja nemira bilo zaposleno više od 200.000 radnika. Fabrika ima spavaonice, restorane, košarkaški i fudbalski teren u okviru svog prostranog objekta koji se prostire na otprilike 1,4 miliona kvadratnih metara.

Akcije Fokskona su na zatvranju trgovanja bile u padu od 0,5 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar