U trendu

Ocekuje se tri miliona tona psenice i sedam miliona kukuruza

BEOGRAD – Za dva meseca može se očekivati dobra žetva pšenice sa rodom oko tri miliona tona, ukoliko meteorološke prilike budu povoljne, kaže direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović.

„Vremenske prilike su vrlo slične prošlogodišnjim, tako da pšenica na poljima izgleda zaista dobro. Prošle jeseni zasejane su nešto veće površine nego prethodne godine, tako da očkuijemo rod oko tri miliona tona, ukoliko vremenske prilike budu idealne za razvoj useva“, rekla je Savovićeva Tanjugu.

Ona je izrazila izvesnu rezervu prema mogućnosti da dobijemo rekordne prinose, jer nije poznato koliko su poljoprivrednici mineralnog đubriva bacili za prihranu useva.

Savovićeva je rekla da su proizvođači ovog proleća planirali da zaseju veće površine suncokretom, nauštrb kukuruza.

„Za to postoje dva razloga, prvi zbog naznaka da će Rusija i Ukrajina bar delimično izostati sa svetskog tržišta kao najveći proizvodajči uljarica, a zatim i zbog toga što uljarice traže manje ulaganja, posebno za đubrivo. Preliminarne procene udruženja su da će suncokret biti zaseja na 30.000 hektara više nego prošle godine i samim tim prinosi na istom nivou kao prošle godine daće veći rod“, navela je direktorka „Žita Srbije“.

Dodala je kako se zbog toga očekjuje da će površine pod kukuruzom biti za koko 70.000 hektara manje nego prethodnih godina.

„Što opet ne znači da ćemo imati manji rod, jer smo prošle godine imali sušu pa su prinosi kukuruza bili mali. Ove godine očekujemo rod od oko sedam miliona tona, prošle godine je bilo šest miliona tona“, rekla je Savovićeva.

Kaže da, iako postoje najave da bi proizvodajči mogli zasejati više soje nego prošle godine, „Žita Srbije“ smatraju da će to ipak biti na proišlogoisišnjem nivou, odnosno na 240.000 hektara.

Međutim, prinosi soje su prošle godine bili značjano umanjeni sušom, što za sada ne očekujemo da se desi, tako da ćemo svakako imati mnogo veći rod, dodala je Savovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.