U trendu

Ocenjivanje voćnih rakija od 24. do 28. novembra u KG

KRAGUJEVAC – Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija biće održano od 24. do 28. novembra, u organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“.

Rok za prijavljivanje je 20. novembar.

Na konferenciji za medije u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac istaknuto je da su voćne rakije sve traženije i popularnije na domaćem, ali i na inostranom tražištu, kao i da Srbija i posebno Šumadija imaju veliki potencijal u ovoj proizvodnji.

To je, kao poslovnu šansu, do sada prepoznalo 24 proizvođača iz Šumadije, saopštila je RPK Kragujevac.

Na ocenjivanje su pozvani svi registrovani proizvođači jakih alkoholnih pića iz cele Srbije, a po prvi put ocenjivaće se sprovesti prema izmenjenim kriterijumima koji su sadržani u Pravilniku o ocenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“.

Prema rečima predsednika Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ Gorana Mijailovića, očekuje se više od 100 prijava iz cele Srbije.

Kako je navedneo, Udruživanjem je podignut nivo međusobnog poverenja i saradnje članova i svaka prilika se koristi za novu promociju šumadijskih voćnih rakija, posebno čuvene šljivovice kojoj je Ministarstvo poljoprivrede priznalo geografsku oznaku – „Šumadijska šljivovica“.

Gradska uprava Kragujevca je i ovog puta odlučila da finansijski pomogne organizaciju događaja.

Mnoge voćne rakije proizvedene u destilerijama članova asocijacije već su nagrađivane na festivalima i sajmovima.

Ocenjivanje će biti održano u Vinsko-rakijskom habu u Kragujevcu, od 24. do 28. novembra.

Novina je da će se nakon prijave, uzorci za ocenjivanje u originalnim pakovanjima preuzimati iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata. To znači da uzorke neće dostavljati vlasnici destilerija.

Ovakav način uzorkovanja, prema rečima organizatora, pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćnih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu.

Nakon ocenjivanja, najkvalitetnije rakije svrstaće se u prestižnu grupu.

Rakije će po prvi put ocenjivati dve nezavisne komisije. Prva ekspertska i druga sastavljena od somelijera, barmena i blogera. Nagrade za najbolje ocenjene voćne rakije biće dodeljene na „Drugom šumadijskom festivalu rakije“ koji će bito održan 11. decembra u Kragujevcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.