Od 1. jula EPS akcionarsko društvo

Reorganizacija Elektroprivrede Srbije (EPS) nastavlja se i u 2016. koja će biti godina suštinskih promena, a 1. jula bi EPS trebalo da postane akcionarsko društvo, izjavio je direktor tog javnog preduzeća Aleksandar Obradović.

Uskoro bi i EPS Snabdevanje trebalo da bude pripojeno matičnom preduzeću Elektroprivreda Srbije koje će funkcionisati kroz dva pravna subjekta, JP EPS i EPS Distribuciju.

Obradović je za kompanijski časopis „EPS Energija“ rekao da se objedinjavanjem proizvodnje električne energije i uglja zajedno sa trgovinom sada mnogo bolje planira i veće su uštede u celom sistemu.

„Reorganizacija je donela uštede i efikasniji rad, a i šestomesečni rezultat (u 2015. godini) bio je odličan, umesto 10 milijardi gubitka ostvarili smo dobit od tri milijarde dinara. Samo u četiri objedinjene nabavke uštedeli smo 1,5 milijardi dinara. Jedinstven način poslovanja je garancija da će EPS dugoročno biti finansijski stabilna kompanija“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, prvi rezultati poslovanja EPS-a u 2015. godini znaće se sredinom ovog meseca, ali sve procene pokazuju da će biti mnogo bolji od plana.

Obradović je najavio i da EPS pored nastavka reorganizacije u ovoj godini planira da bude više prisutan na berzama električne energije, očekuju ga i pripremni radovi za početak gradnje trećeg bloka u TE Kostolac B, kao i nastavak zelenog kredita u Kolubari i projekat revitalizacije malih hidroelektrana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.