U trendu

Od 15. oktobra prijave za subvencije za fiskalizaciju

BEOGRAD – Poreski obveznici će od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali prilikom prezentacije novog modela fiskalizacije privrednicima u Privrednoj komori Srbije.

„Zainteresovani privrednici moći će da se prijavljuju do kraja januara sledeće godine, posle čega ćemo direktno svakom obvezniku pokriti troškove nabavke fiskalnog uređaja ili drugog troška koji podrazumerva prelazak na novu fiskalizaciju“, rekao je Mali.

On je naveo da će obveznicima biti uplaćivano po 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Ministar je ponovio da će zakonskim izmenama biti predloženo da prelazni rok za primenu novog modela fiskalizacije bude od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine.

Mali je istakao da su nova fiskalizacija i e-fakture među najvažnijim projektima vlade i Ministarstva finansija.

„Novi sistem fiskalizacije je jednostavan, njime se povećava efikasnost rada Poreske uprave, umanjuje mogucnost sive ekonomije, a dobro je i što neće biti dodatnih troškova za privredu, jer će taj trošak preuzeti Vlada Srbije“, istakao je Siniša Mali.

Pojasnio je da će novi sistem u realnom vremenu obaveštavati Poresku upravu o prometu na fiskalnim uređajima, čime će se obezbeđivati bolja kontrola od strane Poreske uprave, bolje informacije o prometu roba i usluga kao i bolja kontrola celog procesa prometa.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je istakla da je ovo važan deo transformacije Poreske uprave i navela da je Uprava u prethodnom periodu uradila niz važnih stvari za primenu novog sistema, kao što je formiranje tima za odobravanje elektronskih fiskalnih računa, izrada tehničkog vodiča za proizvođace fiskalnih uređaja.

„Uspostavljen je i sistem za odobravanje elektronskih fiskalnih racuna i sada imamo više od 150 prijavljenih korisnika, a u narednim danima se očekuju prve prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu novih elektronskih uređaja“, istakla je Marković.
Navela je da će od 1. oktobra posredstvom portala e poreznik, poreski obveznici moći da prijavljuju lokacije svojih poslovnih objekata u kojima je neophodno posedovanje fiskalnih uređaja.
Prema njenim rečima, validnost fiskalnih računa će moći da provere ne samo inspektori Poreske uprave već i svi kupci u maloprodajnim objektima po dobijaju isečka i tako će se pomoći smanjenju sive ekonomije.
Navodeći koliko je privrednicima ova tema važna Mihailo Vesovic iz Privredne komore Srbije je istakao da današnjem skupu prisustvuje 150 kompanija.

„Nas u Privrednoj komori raduje što smo u ovaj proces bili uključceni od početka, a od kada je Poreska uprava objavila tehnički vodič, organizovali smo veliki broj skupova da bismo privrednicima omogućili da se na vreme pripreme za transformaciju koja sledi“, naglasio je Vesović.

Dodao je da je za privredu dobra vest i to što poreski obveznici neće imati troškova prelaska na novi model fiskalizacije.

Naprotiv, doneće uštede, a one se, prema njegovim rečima, kreću oko 10 miliona evra godišnje.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković je istakao da novi model fiskalizacije za privredu znači prvo modernizaciju, zatim uštede, jer će se između ostalih rešiti troška održavanja fiskalnih kasa koji je do sada iznosio oko 120 evra.

Koristi će, istakao je Cvetković, imati i država, jer će se novac iz sive ekonomije preliti u legalnu i biće više sredstava za
zdravstvo, školstvo, puteve i sve što se finansira iz državnog budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.