U trendu

Od 2016. godine kreditnu podršku Erste banke dobilo više od 420 klijenata, trećina nih žene

Od 2016. godine do danas kreditnu podršku Erste banke dobilo je više od 420 klijenata, ukupne vrednosti od 4,5 miliona evra, a trećinu klijenata kreditiranih kroz ovaj program čine preduzetnice, saopšteno je danas.

Kroz svoj program „Korak po korak“, namenjen početnicima u biznisu kroz finansijsku i mentorsku podršku, Erste banka poseban akcenat stavlja na finansijsku inkluziju žena.

U okviru mentorske podrške banka je uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti razvoja biznisa prošle godine organizovala serijal edukativnih onlajn radionica za sve preduzetnice i one koje to žele da postanu.

Pod krovnim nazivom „Preduzetnice pitaju“, radionice su bile posvećene temama kao što su upravljanje finansijama, izrada biznis plana, istraživanje tržišta i onlajn oglašavanja.

Serijal radionica bio je inspirisan heroinama čije priče je Erste banka ranije predstavila. U pitanju su mlade naučnice sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, doktorke Aleksandre Cvetanović, čiji je istraživački rad prepoznat širom sveta, tatim dreserke i koordinatorke konja u filmskoj i televizijskoj industriji Marine Gunjače i jedine žene koja se zvanično bavi kovačkim i bravarskim zanatom Andree Lukači Pap.

„Njima trima zajedničko je to što su postale upravo ono o čemu su kao devojčice sanjale, a osnaživanjem da razviju sopstvene biznise Erste banka želi da takvu mogućnost pruži i drugim ženama“, naveli su iz banke.

Iako se poslednjih godina žene u Srbiji sve češće odlučuju da pokrenu sopstvene biznise, analize Erste banke pokazuju da je za njih taj put i dalje izazovniji nego za muškarce.

Balansiranje između poslovnih i porodičnih obaveza, poimanje preduzetništva kao agresivnog okruženja u kom je teško izboriti se za dobru poziciju, ograničen pristup obukama, mentorstvu i važnim kontaktima samo su neke od okolnosti koje im otežavaju da donesu odluku o pokretanju sopstvenog biznisa, naveli su iz banke.

Prema podacima Privredne komore Srbije, 31 odsto preduzeća je u vlasništvu žena, a pored svih izazova sa kojima se susreću, 87 odsto preduzetnica je zadovoljno jer su ušle u preduzetničke vode.

U Erste banci, žene čine više od 70 odsto zaposlenih, gde im pripada skoro 52 odsto menadžerskih pozicija.

U junu 2022. godine ova banka je dobila i prvu predsednicu Izvršnog odbora. Kako bi stvorila okruženje u kojem svi imaju jednake šanse, ova kompanija godinama radi na uključivanju žena u sve segmente poslovanja, nudeći posebne pogodnosti i mogućnosti za usavršavanje.

Erste Banka je do sada dobila dva priznanja koja govore o njenim aktivnostima u domenu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena: Specijalno priznanje za strateški razvoj menadžerki (2021) i drugo mesto za Rodno najsenzitivniju kompaniju u Srbiji (2022).

Takođe je jedna od prvih kompanija u Srbiji koja je potpisala Principe za osnaživanje žena Ujedinjenih nacija.

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Erste Grupa je uz pomoć veštačke inteligencije kreirala animaciju posvećenu Ani Nagl, prvoj ženi koja je u Erste Oesterreichische Spar-Casse zatražila i dobila hipotekarni kredit 1822. godine.

Nakon smrti svog muža koji ju je ostavio u dugovima, Ana Nagl je odlučila da uradi nešto što je početkom 19. veka bilo za ženu nezamislivo, a to je da nastavi da sama vodi gostionicu. Za to joj je bio potreban novac, koji kao udovica nije imala.

Jedan od suosnivača Erste Oesterreichische Spar-Casse, Johan Baptist Veber, odobrio joj je hipotekarni kredit od ukupno 30.000 guldena, sa kamatom od pet odsto i rokom od 16 godina i to je bio prvi zajam ove vrste koji je ova štedionica dodelila.

Uz pomoć ove podrške, Ana Nagl je uspela da spase gostionicu od bankrota i vodila ju je uspešno sve do 1829. godine, kada se povukla iz ovog posla. Prethodno je u celosti prevremeno otplatila zajam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar