U trendu

Od dolaska u Srbiju Ziđin uložio oko 700 mln dolara u RTB

BEOGRAD – Od dolaska u Srbiju Zijin uložio je oko 700 miliona dolara u nekadašnji RTB Bor, saopštila je danas kompanija Serbia Ziđin Copper.

U tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, Serbia Ziđin Copper je 2020. uložila 360 miliona američkih dolara, odnosno deset miliona više nego što je decembra 2018. Ziđin platio 63 odsto udela u RTB-u Bor.

Kompanija će, kako je navedeno, nastaviti da investira i nastojaće da postigne brz i munjevit razvoj.

Završiće izgradnju u rudniku “Majdanpek”, drugu flotaciju u rudniku “Veliki Krivelj”, sistem prečišćavanja otpadnih voda iz “Jame”, rekonstrukciju Topionice za kapacitet 180.000 tona katodnog bakra godišnje, sa posebnim fokusom na sistem za prečišćavanje gasova kao prioritetom, projekat opremanja flotacije šljake, kao i projekat novih krečnih peći u “Zagrađu”, kaže glavni inženjer Serbia Ziđin Copper Jiao Jianming.

„U rudniku bakra Majdanpek, prema dinamici projekta izgradnje nove flotacije zu kojoj će se prerađivati 40.000 tona rude dnevno, završeno je oko 65 odsto radova, a investicija iznosi 137,7 miliona dolara. Takođe, izvedeno je 30 odsto radova prema dinamici projekta izgradnje još jedne flotacije rudnika Veliki Krivelj, u šta je uloženo 57,8 miliona dolara“, kazao je Jiao.

Kako kaže, u “Novom Cerovu” završena je rekonstrukcija rudarskog sistema za 2,5 miliona tona rude godišnje, što je investicija vredna 19 miliona dolara.

U rudniku “Jama” započeti su radovi na niskopu i drugi poslovi, što je investicija “teška” 32,3 miliona dolara.

„Radi implementacije projekta koji će omogućiti proizvodnju 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje, u borskoj topionici je 2020. izgradnjom novog sistema za odsumporavanje i nove elektrolize počela sveobuhvatna rekonstrukcija. Planirana ulaganja u borsku topionicu, do kraja 2022. godine, iznose 262 miliona dolara“, rekao je Jiao.

On je dodao da su u izgradnji novi sistem krečnih peći u “Zagrađu” i druga sekcija za preradu kamena u “Kriveljskom kamenolomu”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.