U trendu

Od EIF-a 4,65 mln evra za preduzetnistvo u romskim zajednica

LUKSEMBURG – Evropski investicioni fond (EIF) odobrio je 4,65 miliona evra kao podršku preduzetništvu i otvaranju radnih mesta u romskim zajednicama u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Bugarskoj, u okviru Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) .

Evropski investicioni fond, deo Grupacije Evropske investicione banke, potpisao je garancijski ugovor sa investicionom organizacijom REDI Economic Development S.A. (REDI) vredan 4,65 miliona evra radi poboljšanja pristupa finansiranju za preduzetnike koji posluju u romskim zajednicama.

Ova inicijativa, koja se realizuje uz podršku EU, obezbediće finansiranje za više od 300 malih preduzeća i otvoriti najmanje 1.000 radnih mesta.

Sredstva će biti na raspolaganju mikropreduzećima koja posluju u marginalizovanim romskim zajednicama, koja će moći da dobiju kredite u iznosu do 25.000 evra.

Pored finansijske podrške, REDI će pružiti i tehničku pomoć kroz neposredan rad sa preduzetnicima da bi se bolje odgovorilo na njihove specifične potrebe.

Ovo je prvi namenski finansijski instrument EU namenjen romskim zajednicama, kojim se obezbeđuju inkluzivne mogućnosti zapošljavanja i razvoj specifičnih finansijskih proizvoda i usluga za ovu grupu.

REDI je investiciona organizacija registrovana u Luksemburgu od novembra 2019. godine, u kojoj NVO romska inicijativa za razvoj preduzetništva (NVO REDI) jedina ima učešće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.