U trendu

Od nove godine skuplje cigarete i kafa, a možda i rakija

Akcize na cigarete, a moguće i domaća žestoka pića biće povećane od nove godine. Kako navodi Ministarstvo finansija, u toku su pregovori o tome koliko će i kojom dinamikom biti povećavane ove dažbine, ali je izvesno da će one biti usklađene sa akcizama koje su na snazi u Evropskoj uniji. U pripremi je akcizni kalendar za cigarete i kafu i to od 2017. do 2020. godine, što je očekivano s obzirom na to da se već dve godine radi na postepenom usaglašavanju minimalnih iznosa ovih poreskih nameta sa standardima Evropske unije. Novost je da se na ovom spisku mogu naći i domaća žestoka pića, mada u Ministarstvu finansija kažu da se još ne razmatra da li će se izmene zakona o akcizama, odnositi i na alkoholna pića.

Domaći proizvođači rakije su svesni da ovo usklađivanje sa standardima EU svakako sleduje. Ako ne ove, onda sigurno do otvaranja poglavlja 16 i 29 sa EU.

Dr Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije pri Privrednoj komori Beograda kaže za „Politiku” da bi najavljeno usaglašavanje akciza na domaće rakije sa alkoholnim pićima u EU, dovelo domaće proizvođače u tešku situaciju. Kako pokazuje njihova računica, poskupljenje akciza i njihovo usklađivanje sa evropskim, iznosilo bi oko 240 dinara po litru rakije (ako se računa akciza i PDV koji se takođe plaća).

– Najave o poskupljenju akciza i njihovom izjednačavanju sa standardima EU slušamo još od sredine ove godine. Računali smo da će država ipak da nađe neki model koji bi bio malo prihvatljiviji za domaće proizvođače. Ne mogu da kažem da smo se nadali da se država odrekne akciza, ali ovoliko povećanje je ipak mera koja će pospešiti sivo tržište, a one koji su u legalnim tokovima će opteretiti toliko da je pitanje koliko će izdržati, kaže naš sagovornik i dodaje da se proizvođači i dalje nadaju da će država ipak naći neki model da stimuliše proizvodnju (recimo kroz vraćanje dela akciza).

U Ministarstvu finansija za „Politiku” kažu da će povećanje akciza na alkoholna pića ići postepeno, sve do postizanja minimalnog nivoa predviđenog standardima EU, do sticanja statusa punopravnog članstva Srbije u EU. Na pitanje koliko bi akcize u tom slučaju trebalo da iznose od početka 2017. godine, u Ministarstvu ističu da se o tome još razgovara i da za sada nema preciznih podataka o tome.

Prema podacima Grupacije proizvođača rakije, Srbija godišnje proizvede između 60 i 80 miliona litara rakije, a čak 80 odsto se proda u sivoj zoni. Legalno tek između 12 i 15 miliona litara.

Urošević kaže da je Zakon o jakim alkoholnim pićima delovao vrlo stimulativno i uticao na mnoge proizvođače iz sive zone da uđu u legalne tokove, međutim nove mere i najavljeni nameti će, objašnjava, sigurno dovesti do povećanja sive zone.

– Do 2009. imali smo oko dve hiljade registrovanih proizvođača rakija, a danas tek oko 400. Siguran sam da će povećanje akciza i usaglašavanje sa Evropskom unijom uticati i dalje negativno na broj proizvođača, kao i na proizvodnju voćnih rakija. Ekonomski više nemamo računicu – kaže predsednik Grupacije proizvođača rakija pri PKB.

S obzirom na to da su postojeći zakoni u Srbiji uređeni drugačije u odnosu na one u EU očekuje se i određivanje roka u kome bi trebalo usaglasiti ove propise.

– Povećanje akciza na alkoholna pića ići će postepeno, sve do postizanja minimalnog nivoa predviđenog standardima EU, do sticanja statusa punopravnog članstva Srbije u EU – kažu u Ministarstvu finansija.

Kada je reč o cigaretama, ove dažbine će se korigovati dva puta godišnje. Inače, politika određivanja akciza za duvanske proizvode u Srbiji je do sada bila značajno povoljnija od one koja važi u drugim državama Evropske unije. Recimo, visina minimalne akcize na hiljadu cigareta u EU je 90 evra, a u Srbiji gotovo dvostruko niža – 50 evra, što objašnjava i znatno niže cene duvana u maloprodaji. Usklađivanje sa politikom Unije je zbog toga, bila neminovnost. Do sticanja punopravnog članstva Srbija bi trebalo da u potpunosti uskladi akciznu politiku sa standardima Evropske unije.

U Srbiji se inače do sada primenjivao mešoviti sistem oporezivanja cigareta akcizom. Prva je takozvana „specifična” akciza, a druga „valorem” akciza, utvrđena u procentu od 33 odsto na maloprodajnu cenu cigareta, koju određuju proizvođači (odnosno uvoznici cigareta).

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar