U trendu

Od SAD 19,5 miliona dolara bespovratne pomoci

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je, sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom i v.d. direktorom misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Denijem Robertsonom, potpisala amandmane kojima se Srbiji obezbeđuje 19,5 miliona dolara bespovratne pomoći.

Reč je o amandmanima 16 i 18, od kojih se prvi odnosi na funkcionisanja javne uprave, dok će sredstva dodeljena po drugom amandmanu biti iskorišćena za konkurentniju tržišnu ekonomiju.

Kako je nakon potpisivanja amandmana izjavila ministar Joksimović, radi se o delu pomoći od ukupno 115 miliona dolara, koliki je planirani paket pomoći USAID-a Srbiji do decembra 2025. za podršku evropskim integracijama i strukturnim reformama.

Joksimović je izrazila zadovoljstvo što se u redovnim vremenskim razmacima obnavlja strateški ugovor koji Srbija ima sa USAID-om.

„Ova agencija je dugi niz godina prisutna u Srbiji i ona strateski i finansijski pomaže u svim reformama koje su važne za naš evropski put i tako se SAD pojavljuju kao značajna podrška Srbiji na evropskom putu“, rekla je ona.

Istakla je da ta podrška nije samo deklarativna nego je izražena kroz konkretne aranžmane i strukturne reforme koje se sprovode u Srbiji.

„Danas smo potpisali nastavak realizacije ove važne saradnje posebno u oblastima reforme javne uprave i konkurentnosti tržišne privrede. Dakle pomoći novom zapošljavavanju, malim i srednjim preduzećima, posebno imajući u vidu angažovanje ranjivijih i teško zapošljivih grupa, dakle mladih, žena, manjina kao i jačanje ukupnog privatnog sektora“, rekla je ministar Joksimović.

Prema njenim rečima, sve što se sada dešava u svetu reflektuje se i na politiku proširenja i podršku građana evropskim integracijama. ali da se zbog toga ne sme iz fokusa izgubiti strateški cilj.

„Verujem da će se u narednim godinama intenzivirati evropske integracije celog regiona a posebno Srbije i zato je važno da se zna ko su nam partneri u tom procesu. Pored Evropske unije koja je i naš najveći donator, SAD su jedan od partnera van Evropske unije koji podržava naš reformski put i put Srbije u Evropsku uniju“, naglasila je Joksimović.

Dodala je da joj je drago što je amabasador Hil na početku mandata ponovio snažnu podršku evropskom putu Srbije i svim regionalnim inicijativama koje je Srbija preduzela, vezano za Otvoreni Balkan i sve elemente koji znače izlazak na regionalno zajedničko tržište.

„Ovo nas priprema za funkcionalnost kada postanemo članica. To sada mnogima deluje daleko, kriza koja se sada dešava zbog rata u Evropi je tektonska ali mi moramo voditi promišljenu i razumsklu politiku u toj situaciji“, rekla je Joksimović.

Navela je da će značajan deo sredstva biti iskorišćen za energetsku efikasnost i nalaženje načina kako da se što bezbolnije pređe na diverzifikaciju snabdevanja i obezbedi što više obnovljivih izvora energije

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil je naglasio da je cilj saradnje sa USAID-om da Srbija bude uspešna i da ostvari svoje ciljeve, a to znači da ima jaku privredu, jake institucije, dobre odnose sa susedima, pogotovu sada kada se suočavamo sa brojnim izazovima.

„Reč je posebno o izazovima koji nameću klimatske promene, a imamo i poseban izazov sada kada Evropa nije u stanju mira već se suočava sa agresijom od strane Rusije prema Ukrajini. Sa svim ovim izazovima se moramo suočiti i prevazići ih“, istakao je Hil.

Ukazao je da su SAD tu da pomognu Srbiji, da joj pruže podršku kako bi ostvarila što više svojih ciljeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar