U trendu

Od sutra do srede digitalni samit ekonomija Z. Balkana

PODGORICA – Četvrti digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana (DSWB) održaće se od sutra do 13. oktobra u Crnoj Gori u organizaciji crnogorskog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.
Kako navode organizatori reč je o najvećem regionalnom događaju iz oblasti digitalizacije.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Milan Dobrijević kaže da digitalni samiti nesumnjivo ubrzavaju i olakšavaju digitalnu tranformaciju i podstiču razvoj ekonomija u regionu.

On je za PR Centar kao posebno važnu temu predstojećeg Samita naveo dalje unapređenje komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima i posebno načinima na koji će vlade podstaći operatore da obezbede servise nove generacije i u oblastima u kojima nemaju ekonomski interes za investiranje u modernu mrežu.

Predstavnica crnogorskog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Ružica Mišković je istakla da su teme ovogodišnjeg DSWB, digitalne veštine i kompetencije, digitalna ekonomija, digitalna infrastruktura i bezbednost.

„Posebno je zanimljiva tema digitalnih veština, jer tu vidimo naše mlade kao buduće lidere u oblasti digitalizacije. Misija nam je da oni budu novi digitalni ambasadori i da, kao što naša poruka kaže, razmišljaju i osećaju digitalno“, istakla je Mišković.

Za stručnog savetnika za informacijsko društvo u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Damira Prlju jedna od ključnih činjenica održavanja Digitalnog samita jeste okupljanje mladih ljudi, studenata, pokretača startap biznisa, stručnjaka i naučnika, koji kroz učešće na samitu imaju veliku šansu za promociju, razmenu iskustava, plasiranje svojih ideja i usluga.

Samit će biti održan u hibridnom formatu, jer će se prva dva dana odvijati onlajn a trećeg dana u Muzičkom centru u Podgorici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.