U trendu

Od ukupnog broja firmi u BiH 94% nema ni 50 radnika

SARAJEVO/BANJALUKA – Od ukupno 27.371 preduzeća, koliko ih je prošle godine bilo registrovano u Bosni i Hercegovini, čak 25.846 firmi, odnosno 94 odsto, ima do 49 radnika, pišu Nezavisne novine.

Takve firme, po definiciji, spadaju u mala preduzeća, dok je onih srednje veličine, koje broje između 50 i 249 zaposlenih, bilo 1.265.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, velikih preduzeća koja, zapošljavaju 250 i više radnika, bilo je prošle godine svega 260.

Kada je reč o preduzetnicima, lani ih je u BiH bilo 48.041, od čega srednjih 19, velikih svega tri, a preostalih čak 48.019 činili su mali preduzetnici, što znači da imaju manje od 50 radnika.

Ekonomista i akademik Muris Čičić kaže da, u odnosu na evropske države, BiH značajno zaostaje po broju srednjih i velikih preduzeća, a koja su nosioci razvoja u smislu značajnijih investicija, inovacija, istraživanja…

Smatra da do nicanja više većih kompanija u BiH nije došlo zbog brojnih razloga, a kao prvi razlog navodi nestabilnu političku situaciju, koja, kako ocenjuje, definitivno nije stimulisala ni veća ni strana ulaganja, kao ni lokalne inicijative.

Procene iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih delatnosti Republike Srpske pokazuju da je i u ovim delatnostima veoma malo preduzeća koja spadaju u grupu srednjih, odnosno velikih.

„Daleko je veći broj malih radnji, koje zapošljavaju do pet radnika. Slede radnje koje zapošljavaju 10 do 20 radnika. Velike kompanije nemamo zato što smo mala sredina i nemamo mnogo stanovnika“, ističe Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih delatnosti RS.

Struktura zaposlenih u BiH, prema podacima Agencije za statistiku, pokazuje da je najveći deo radnika angažovan u industrijskim delatnostima, u uslugama, te u trgovini i građevinarstvu, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar