U trendu

Odbor Londonske berze predložio zabranu ruskih metala

LONDON — Odbor za bakar Londonske berze metala (LME) preporučio je zabranu novih isporuka ruskih metala na tržište, izveštava „Blumberg“ pozivajući se na izvore upućene u dešavanje, uz ocenu da bi to, ako se primeni, izazvalo šok na tržištu.

Odbor, koji ima samo savetodavnu ulogu u LME, danas je velikom većinom glasao za preporuku da berza ne dozvoli nove isporuke ruskog metala u svoja skladišta, rekli su izvori njujorške agencije, pod uslovom da ne budu imenovani jer diskusija nije bila javna.

Berza je saopštila da pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa sankcijama prema Rusiji, ali da trenutno ne planira da preduzme bilo kakvu jednostranu akciju kao što je uvođenje ograničenja u sistemu LME na trgovanje metalima koje proizvodi Rusija.

„Uticaj preduzimanja takvih koraka ne bi bio ograničen samo na poslovanje LME, već bi se proširio na sve učesnike na globalnom tržištu. Naš prioritet je da održimo uređeno tržište za dobrobit svih tržišnih učesnika, i stoga ćemo ovu preporuku držati na razmatranju kako se situacija bude razvijala“, navodi se u saopštenju.

LME je ranije objavila da će „brzo odgovoriti“ ako bi bilo koji proizvođač metala registrovan na berzi bio stavljen pod sankcije. Za sada, iako neki kupci metala izbegavaju ruske isporuke, SAD i Evropa nisu uvele sankcije glavnim ruskim proizvođačima metala.

Rusija je sedmi po veličini proizvođač bakra na svetu, sa udelom od oko 4,0 posto u globalnoj proizvodnji. Međutiu, njena uloga na Londonskoj berzi metala je značajnija, pošto je treći po veličini izvoznik rafinisanog bakra posle Čilea i Japana, navodi „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar