U trendu

Odbor za finansije predložio Skupštini kandidate za Savet DRI

BEOGRAD – Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predložio je parlamentu da kandidat za predsednika Saveta Državne revizorske insitucije (DRI) i predsednika ove institucije bude dosadašnji predsednik DRI Duško Pejović.

Za kandidata za potpredsednika Saveta DRI predložena je Marija Obrenović, a za članove Saveta sadašnje članice Nevenka Bojović, Marijana Simović i Ljiljana Dimitrijević.

Takođe je predlozeno da Skupstina Srbije ovaj predlog razmotri po hitnom postupku.

Prethodno je sa kandidatima obavljen razgovor o tome šta su do sada radili i šta i kako bi radili na mestu za koje su predloženi.

Predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić je pojasnio da je ovaj odbor 30. marta pokrenuo postupak za novi izbor predsednika, potpredsednika i tri clana Saveta DRI, jer im 19. aprila ističe mandat od pet godina na koji su izabrani.

Objasnio je da je Zakonom o DRI propisano da Savet ima pet članova i to predsednika, potpredsednika i tri člana s tim sto je predsednik Saveta i predsednik cele instutucije te da sve njih bira i razresava Narodna skupština na predlog nadleznog radnog tela skupštine i to na pet godina, s tim što izabrani članovi mogu biti izabrani najviše dva puta.

Pošto je Odbor za finansije obavezan da Skupštini Srbije podnese predlog za izbor rukovodstva DRI, pozvane su poslaničke grupe da dostave predloge a do datog roka to su uradile Poslanicka grupa Aleksandar Vučić-Zajedno mozemo sve, PUPS Solidarnost i pravda, Poslanicka grupa Ivica Dačić- SPS i Narodna stranka, s tim sto sve prijave nisu ispunjavale uslove.

Dok su poslanici iz redova SNS-a u diskusiji podržavali dosadašnji rad Saveta DRI i kandidate koje je predlozila njihova poslanicka grupa, poslanici opozicije su od DRI i njenog sadasnjeg predsednika Duska Pejovica trazili da obrate veću pažnju na kontrolu javnih nabavki.

Istakli su i da Pejovića od penzije deli samo godina i po dana, tako da bi u slučaju ponovnog izbora, on bio izabran na rok kraci od zakonskog mandata.

Odgovarajući na diskusiju poslanika, Dusko Pejović je između ostalog izneo da su nadlezne svetske insitucije kao sto su Svetska banka i SIGMA dobro ocenile rad DRI, bolje nego slicne institucije u regionu, pri cemu su nezavisnost u radu obuhvat revizije i standardi, odgovor na izveštaje eksterne revizije, ocenjeni najvisom ocenom.

Kada je reč o javnim nabavkama naveo je da su one zastupljene u svim izvestajima DRI, jer se smatra da u ovoj oblasti postoji najveci rizik za zloupotrebu među javnim sektorima.

Pejović je kao novinu buducih revizija najavio revizije u realnom vremenu jer na evropskom nivou postoji inicijativa da se investicije prate u toku njihovog izvođenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.