U trendu

Odgođen štrajk u Kroacija Erlajnsu

ZAGREB – Županijski sud u Zagrebu doneo je danas privremenu meru kojom se odgađa štrajk pilota i kabinskog osoblja Kroacija Erlajnsa (Croatia Airlines, CA), koji je bio najavljen za sutra, saznaje tportal.

Sud je, kako tvrdi ovaj portal, uvažio navode ministra saobraćaja Olega Butkovića da će štrajk napraviti veliku štetu, a novo ročište zakazano je za sredu u 10 sati.

Na tom ročištu će biti ispitivani novi svedoci, dok će svih 7.600 putnika koji bi bili pogođeni štrajkom sutra redovno leteti.

Nakon odluke suda postaće jasno da li će do štrajka uopšte doći ili će ga sud zabraniti.

Uprava Kroacija Erlajnsa, predvođena Jasminom Bajićem, ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800.000 evra dnevno.

Uprava je ranije potvrdila i da na sastancima sa sindikatima nije postignut dogovor o otkazivanju štrajka, ponavljajući da sindikat ORCA (Organizacija radnika Kroacija Erlajnsa) istrajava u svojim zahtevima iz aprila 2017. koji predstavljaju dodatni trošak kompaniji od oko 53 miliona kuna (7,15 miliona evra), što je za kompaniju „u ovom trenutku neprihvatljivo“.

Iz Kroacija Erlajnsa podsećaju da je sindikat ORCA u dva navrata, krajem 2017. i polovinom 2018. godine, odbio ponude za povećanje plata za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnice, regres… ).

„S dim odbijanjem, nažalost, na finansijskom gubitku su bili svi radnici CA, kao što će, na još većem gubitku biti i sada“, tvrde iz Uprave kompanije.

Tportal podseća da je kolektivni ugovor u CA istekao pre više od 20 meseci i da sindikat i uprava nisu uspeli da postignu dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Na sastanku početkom jula, predsatvnici ORCA-e su, saopšteno je tada iz sindikata, izneli premijeru Andreju Plenkoviću svoje probleme i viđenje situacije u kompaniji. Plenković je, kako su naveli, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduslove za zaključivanje kolektivnog ugovora. Sada u sindikatu poručuju da ih je premijer izigrao jer je otišao na godišnji odmor, a od problema se nije rešilo ništa, navodi tportal.

Inače, CA u srcu turističke sezone ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu i do 10.000 putnika, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.