U trendu

Odgovorno upravljamo javnim dugom, u 2023. za vraćanje 184mlrd din spoljnog duga

BEOGRAD – Srbija ima dovoljno novca na računu za izmirivanje svih svojih obaveza, pa i za vraćanje spoljnog duga koji iznosi oko 30 odsto ukupnog duga za ovu godinu, što je 184 milijarde dinara, izjavio je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

„Ako pogledate godine iza nas, mi ne kasnimo ni dan, ni dinara, u otplati dugova. Ponašamo se veoma odgovorno i u stanju smo da sve dugove isplatimo i reprogramiramo, pa se te strane građani Srbije nemaju razloga za brigu“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, naš javni dug trenutno iznosi oko 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je recimo prosek u zemljama Evropske unije (EU) blizu 95 procenata.

Kada je reč o vraćanju starih nasleđenih dugova koje su ugovarale vlade iz prethodnih decenija, ministar Mali je rekao da su u proteklom periodu svi stari dugovi sa velikim kamatnim stopama od sedam, osam ili 10 odsto, reprogramirani ili potpuno vraćeni.

„Neke kredite, kao što je bio kredit prema Azerbejdžanu koji datira iz 2012. godine vratili smo mnogo pre vremena. Takođe i neke obveznice iz 2012. po kamatnim stopama od 7,25 odsto, tako da u ovom trenutku nemamo tako skupih dugova, a ako pogledate i prosek kamatne stope koju plaćamo na javni dug, on je dva ili tri puta manji nego što je bio pre desetak godina“, rekao je Mali.

Ocenio je da je razlog za to jednostavan, jer se Srbija promenila, a njen kreditni rejting je mnogo veći.

Mali ističe da ekonomija napreduje, tako da više nema zelenaških kamata koje su građani Srbije plaćali pre samo desetak godina.

Kaže da nam je ostao još samo dug prema Libiji i to ne zbog nas nego zbog političke situacije u toj zemlji, kao i da bi i on trebalo da se reši u narednom periodu.

Na pitanje da li se planira izlazak na međunarodno tržište duga, odnosno emisija novih evroobveznica u 2023. godini, rekao je da se to još ne zna i da će zavisiti od razvoja situacije.

„Videćemo, gledamo šta se dešava na tržištu kapitala. Situacija je sada poremećena, pratimo šta radi Evropska centralna banka i američki FED, jer način na koji oni vode politiku umnogome utiče na situaciju na tržištu kapitala“, rekao je Mali.

Kao povoljne okolnosti naveo je to što je Srbija po povoljnim uslovima dobila milijardu dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da dodatna sredstva, takođe po povoljnim uslovima, obezbeđuje stend baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Zahvaljujući tome, istakao je on, obezbeđena je stabilnost skoro za celu ovu godinu.

„Naravno planiramo izlazak na domaće tržište kapitala kao što i radimo svake godine, a za međunarodno tržište ćemo još videti. Pratićemo šta se dešava i ako se bude stvorio takav ambijent i situacija da možemo povoljno da reprogramiramo neke od postojećih kredita ili obezbedimo novac za neke dodatne investicije koje imaju smisla, mi ćemo to uraditi“, rekao je za Tanjug ministar finansija Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar