U trendu

Odluka o povećanju plata i penzija za sedam dana

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) o povećanju plata i penzija, čija će visina biti utvrdjena u narednih sedam dana, kao i o privatizaciji domaćih preduzeća.

Kako je saopštila Vlada Srbije, tokom razgovora je istaknuto da će odluka o konačnom iznosu povećanja plata i penzija biti doneta u narednih sedam dana, nakon dodatnih analiza i konsultacija predstavnika MMF i Ministarstva finansija.

Premijer je tom prilikom naveo da je namera Srbije da uloži „još mnogo rada“ kako bi ostala na dobrom putu.

„Pred Srbijom su veliki zadaci. Moramo marljivo da radimo u cilju povećanja bruto domaćeg proizvoda i stabilizacije javnog duga. Osim racionalizacije, privatizacija preduzeća biće naša glavna tema u narednom periodu. Lično ću se angažovati da se oseti boljitak, a da pritom nikoga ne štedim“, kazao je Vučić dodavši da je „ponosan“ na rezultate u fiskalnom deficitu.

Govoreći o racionalizaciji i reformi preduzeća u državnom vlasništvu, prvenstveno „Srbijagasu“, „Elektroprivredi Srbije“ i „Železnicama“, Vučić je ocenio da je privatizacija „najveći problem u sprovodjenju reformi“ ali je i obećao da će sve obaveze Srbija ispuniti u dogovorenom roku.

On je dodao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom treće revizije aranžmana izmedju Vlade Srbije i MMF-a, koja se završava 10. novembra.

Šef delegacije te medjunarodne institucije Džejms Ruf ocenio je da su pozitivne ocene koje je Srbija dobila napretkom na Doing Bussines listi Svetske banke veoma ohrabrujuće dodavši da je posebno značajno povećanje investicija u privatnom sektoru.

„Uvidom u trenutno stanje, uočen je prostor za povećanje plata i penzija. Direktna povećanja trebalo bi da budu usmerena ka sektorima u kojima su primanja najniža, a to su prosveta i zdravstvo“, kazao je Ruf.

On je istakao da je MMF svestan posvećenosti Vlade Srbije da se reši problem sedam preduzeća do kraja godine, ali je i dodao da je „jednako važno“ i preostalih deset preduzeća koja čekaju privatizaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.