U trendu

Održan Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja, u centru Beograda

Na Trgu Republike i platou ispred beogradskg tržnog centra u Rajićevoj ulici, danas je održan Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja, gde su stručnjaci Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije (PKS), građanima u direktnim razgovorima pružili sve informacije o ovom modelu obrazovanja.

„Veliki broj građana je imao priliku da dobije odgovore na sva pitanja o obrazovnim profilima i kompanijama u kojima se realizuje dualno obrazovanje“, rekla je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike u PKS Mirjana Kovačević.

Kako je navela, „zanimalo ih je za koja zanimanja budući srednjoškolci po dualnom modelu obrazovanja mogu da se školuju od septembra, u kojim kompanijama mogu da realizuju učenje kroz rad, koliko iznosi naknada na koju učenici imaju zakonsko pravo i slično“, prenela je PKS.

Ona je podsetila da će Konkurs za upis učenika u srednje škole za sledeću školsku godinu biti objavljen do kraja aprila.

„Oko 4.400 đaka imaće mogućnost da izabere da se školuje u okviru jednog od 83 obrazovna profila iz 11 područja rada, koji su u ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja. Oni će imati prilike da stiču i usavršavaju praktična znanja i veštine u realnom radnom okruženju kod jednog od nešto više od 500 poslodavaca, koliko se prijavilo za narednu školsku godinu“, rekla je Kovačević.

Do sada je modelom dualnog obrazovanja obuhvaćeno oko 16.000 učenika, a u realizaciji učenja kroz rad učestvuje oko 950 kompanija. Sve kompanije koje realizuju dualno obrazovanje akreditovane su od strane PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.