U trendu

Održan susret biznismena Krasnodarskog kraja i Srbije

BEOGRAD – Privrednici Krasnodarskog kraja Ruske Federacije i privrednici Srbije učestvovali su danas na poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbiji, čiji deo su i „biznis tu biznis“ sastanci.

Iz Krasnodarskog kraja, u kome već radi više od 50 srpskih kompanija, došla je delegacija od 11 privrednika, među kojima su i predstavnici državnih kompanija, dok su sa strane srpskog biznisa tu ljudi iz 26 kompanija.

Delegacija ruskih privrednika u narednih nedelju dana obićiće Srbiju i imati sastanke sa ukupno stotinak kompanija.

Aleksandar Lesin iz Trgovinskog predstavništva ambasade Rusije istakao je da ovo četvrti poslovni susret privrednih delegacija iz te zemlje u poslednjih mesec i po dana.

On je istakao da su teme razgovora i kontakata među biznismenima i nove mogućnosti saradnje koje otvara primena sporazuma Srbije o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Dodao je da očekuje da se veća pažnja posveti i stvaranju zajedničkih rusko srpskih proizvodnih preduzeća.

Generalni direktor Fonda za razvoj Krasnodarskog kraja Ilja Šakalov istakao je da će privredna delegacija iz Rusije čitavu nedelju dana ima sastanke u Srbiji.

On je istakao sličnost proizvodnji u Krasnodarskom kraju i Srbiji, jer je reč o agroindustrijskim regionima pa jedna od tema saradnja oko poljoprivredne tehnike i opreme.

Dodao je da Krasnodarski kraj i Srbija imaju i sličan broj stanovnika, i najavio da će tokom posete biti susreta i sa gradonačelnicima, predsednicima opština, te rukovodiocima privrednih komora.

„Deo naše delegacije su predstavnici državnih kompanija koji su došli sa konkretnim ponudama“, rekao je on.

Savetnica u Centru za Aziju, Rusku federacija i Zajednicu nezavisnih država u PKS, Jelena Ivanković, podsetila da su nedavno održani susreti srpskih sa privrednicima iz Kurske i oblasti Rostova, kao i Urgmutske republike.

„Sa komorom Krasnodarskog kraja imamo odličnu saradnju a sada promovišemo i sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom koji je počeo da se primenjuje, a i tu je Rusija najznačajniji partner“, rekla je ona.

Dodala je da se od primene tog sporazuma očekuje velika koristi za agroindustrijski sektor srpske privrede, kao i za one koji uvoze sirovine.

„Očekujemo da dođe do saradnje u proizvodnji za treća tržišta jer su uslovi Sporazuma vrlo povoljni za naše firme“, rekla je Ivanković.

Navela je da su u delegaciji Krasnodarskog kraja kompanije iz oblasti poljoprivrede, prerade metala, obrade alata, građevinarstva, proizvodnje nameštaja i trgovine.

„Očekujemo da i posle ove biznis misije dođe do konkretnih ugovora i novih poslova“, rekla je ona.

Kaže da će delegacija iz Krasnodara posle Beograda biti u Šumadijskom regionu, a sastanke će imati sve do Leskovca.

„Biće organizovani razni sastanci sa više od 100 kompanija u narednih sedam dana“, rekla je Ivanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.