U trendu

Održana sednica tela za sprečavanje pranja novca

BEOGRAD – Koordinaciono telo za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, donelo je danas nekoliko bitnih odluka za funkcionisanje i dalji rad tog tela, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sednici, kojoj je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, dogovorena je mogućnost da se Koordinaciono telo sastaje i onlajn, čime svoj rad prilagođava i situacijama kada je potrebno hitno delovanje ili kada epidemijski uslovi to zahtevaju.

Dogovoreno je i formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, odnosno pitanjima od posebnog značaja kada je u pitanju borba protiv pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije (sprečavanje širenja) oružja za masovno uništenje.

Na sednici je konstatovano i da je u toku proces sprovođenja nacionalne procene rizika, koji je u završnoj fazi.

Do sada je održano više od 50 neposrednih sastanaka i na desetina onlajn sastanaka Stručnog tima za nacionalnu procenu rizika, a u procesu učestvuje više od 210 predstavnika državnih institucija, kao i privatni sektor (banke, osiguranja, računovođe…).

Neke analize rizika se samo ažuriraju, na primer za pranje novca i finansiranje terorizma, a neke se rade po prvi put, poput analize rizika od virtuelne imovine i od širenja oružja za masovno uništenje, napominje se u saopštenju.

Ministar Mali je najavio da će Koordinaciono telo do kraja juna predati izveštaj o svom radu Vladi Srbije.

„Sve aktivnosti i mere koje sprovodimo u okviru Koordinacionog tela su nam značajne jer se i na taj način uvodi red u finansijski sistem, pruža se sigurnost investitorima, podiže se poverenje međunarodnih finansijskih institucija i kreditora“, rekao je Mali.

On je napomenuo da je Srbija veoma posvećena sprovođenju Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pratećeg Akcionog plana, a sve kako bi se zaštitila privreda i finansijski sistem države, od svih opasnosti koje uzrokuju pranje novca i finansiranje terorizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar